Jeugdmuziekatelier Wielsbeke sloot werkjaar vroegtijdig af

Centraal zitten Robbie Loosvelt en Arne Baekelandt. Rondom herkennen we Febe Vromant, Jentsy Dewaele, Zara Degrave, Wim Vromant, Pascal Espeel, Tom Vereecke, Annelies Espeel, Pieter Espeel, Jade Degrave en Yana Loosvelt. (foto NVR)
Redactie KW

Op vrijdag 13 maart sloot het jeugdmuziekatelier in Wielsbeke de deuren. Tijdelijk hoopten de bestuursleden, maar al snel werd duidelijk dat het werkjaar erop zat. In september wil de vereniging opnieuw van start gaan met muzieklessen. “De impact van de coronacrisis op het aantal leerlingen is een groot vraagteken”, zegt bestuurslid Wim Vromant.

In het jeugdmuziekatelier leren kinderen en volwassenen een muziekinstrument bespelen op hun eigen tempo. In het JMA staat plezier centraal. “Het is van belang dat de leerling vooral graag musiceert. De lessen muzikale vorming richten zich dan ook op het bespelen van een instrument en vermijden de zware theorie”, legt Wim uit.

De muzikale vorming beleven de leerlingen in groepslessen. Instrumenten worden individueel aangeleerd. Toen op 13 maart de lockdown inging, was een sluiting voor het jeugdmuziekatelier geen verrassing meer. Online lessen waren niet meteen een optie. Aangezien het JMA een vrijwilligersorganisatie is, zou dat veel te complex zijn. “De leerkrachten geven vrijwillig les bij ons. Op eigen houtje gaven ze de leerlingen wel vakantiewerk en oefenstof mee, maar we konden van hen niet verlangen dat ze in hun vrije tijd online lessen zouden maken.”

Toch probeerde het JMA de leerlingen aan het musiceren te houden. “Tijdens de lockdown hebben de jongeren van het jeugdbestuur regelmatig muzikale filmpjes gepost op de sociale media. Zo konden de leerlingen de feeling met het JMA blijven houden. Dat zorgde tijdens de lockdown voor een originele, muzikale invalshoek”, weet Wim.

In het begin hoopte het bestuur op een tijdelijke maatregel, maar de quarantainemaatregelen bleven aanhouden. “Culturele activiteiten bleven verboden, zelfs toen de scholen weer openden. Dus ook individuele lessen mochten niet doorgaan. De gemeente besloot alle gemeentelijke lokalen te sluiten, dus wij hadden geen toegang tot ons lokaal.”

Enkele evenementen konden daardoor niet plaatsvinden. “Op het einde van het eerste jaar kiezen de leerlingen een instrument. Onze leerlingenauditie en instrumentenvoorstellingen die daarvoor heel handig zijn, werden geschrapt. Enkele filmpjes op onze website konden die momenten vervangen.”

De daguitstap naar een pretpark als jaarlijks toemaatje moest ook wijken

De rapportuitreiking met bijhorend eetfestijn werd ook geannuleerd. “De leerlingen zullen volgend schooljaar verder doen waar ze in maart geëindigd zijn. Voor de laatstejaars zullen we dan een moment voorzien als de maatregelen het weer toelaten. De daguitstap naar een pretpark als jaarlijks toemaatje moest ook wijken.”

Terugbetaling

Al bij al heeft het JMA geen grote financiële verliezen geleden. De belangrijkste inkomsten om de werking draaiende te doen houden zijn de inschrijvingen en de koekjesverkoop. Die vallen in het begin van het werkjaar. “De coronacrisis zorgde dus niet voor een financiële catastrofe. We beloven onze leerlingen wel een terugbetaling op de inschrijving van het volgend werkjaar als ze zich opnieuw inschrijven. Ze hebben immers een heel aantal lessen gemist dit jaar. Hoe dan ook heeft het JMA niet te veel gekreund onder de crisis. Als de overheid het toelaat, gaan we in september met veel goesting opnieuw van start en we hopen dat de leerlingen graag zullen terugkomen”, besluit Wim. (NV)

Oprichting: Het jeugdmuziekatelier werd opgericht in 1965. In 2015 ontving de vereniging de titel ‘Koninklijke’ omdat ze 50 jaar bestond.

Voorzitter: Drie jaar geleden maakte het JMA een doorstart met een volledig nieuw bestuur van 7 bestuursleden. Pascal Espeel is de voorzitter. Het JMA heeft ook een jeugdbestuur waarin 14 jongeren zetelen. Zij organiseren het jaarlijks leerlingenconcert.

Ledenaantal: 140 leden en 20 leerkrachten.

Lokaal: Het jeugdmuziekatelier bevindt zich in het oude klooster van Sint-Baafs-Vijve. Het gebouw op Rijksweg 34 is eigendom van de gemeente. Het heeft veel kleine lokaaltjes waar de verschillende instrumentenklassen in ondergebracht zijn.