“In halve eeuw al anderhalf miljoen euro naar goede doelen”: Rotary Izegem viert 50ste verjaardag met concert Ozark Henry

Nicolas Douchy centraal met jubileumboek tussen enkele jongere leden van Rotaryclub Izegem. Je herkent v.l.n.r. Maarten Dutry, Nicolas Douchy, Hannes Van Damme, David Vermeersch, Elias Rommens en Jonas Van Biervliet. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

50 jaar Rotaryclub Izegem wordt niet enkel met een concert van Ozark Henry, dat op donderdag 7 maart plaatsvindt in het concertgebouw van Bruggge gevierd, er is ook een jubileumboek uit gebracht. Daarin wordt een overzicht gebracht van de geschiedenis van de vereniging. En ook over de activiteiten die ze onder de verschillende voorzitters (ieder werkjaar is er een andere) op poten zetten en de goede doelen die ze met de opbrengst konden steunen. Meest recent ligt nog de oprichting van het Tejo-huis in geheugen. Rotary wil ook het oubollige en elitaire imago van zich afschudden, heel wat jonge mensen sloten zich recent aan als Rotariër en de goede doelen die ze steunen bewijzen wel degelijk dat ze dicht bij de lokale leefwereld staan.

Op 4 april 1974 hield Rotaryclub Izegem zijn stichtingsvergadering, met als eerste voorzitter notaris Herman Laga. Vijftig jaar later, op zaterdag 2 maart, wordt de club feestelijk onthaald in het stadhuis voor de viering van dit jubileum. Op 7 maart is er dan als kers op de taart ‘Ozark Henry in Concert’ in het Concertgebouw in Brugge. Bij het jubileum hoort ook de uitgave van een prestigieus boek dat een beeldrijk overzicht geeft van hoe de club in al die jaren geëvolueerd is.

Bouwen aan nieuw imago

Rotary is een wereldwijde organisatie van mensen uit de zakenwereld en vrije beroepen. Meer dan 1 miljoen zijn lid, waarvan zo’n 10.000 in België. Twee doelstellingen staan voorop: vriendschap en sociaal dienstbetoon. Voorzitter Nicolas Douchy: “Met zo’n 55 leden is Izegem een vrij grote maar zeker ook een heel dynamische club: dit vertaalt zich dan ook in een mooie aangroei van nieuwe leden, vaak dertigers en veertigers. Dit staat haaks op het soms oubollige en elitaire imago dat nog aan Rotary kleeft.”

De Izegemse club doet er alvast alles aan om dit imago bij te stellen. “Vele verenigingen uit de regio kennen ons natuurlijk van de financiële steun die we hen verlenen, maar Rotary Izegem doet veel meer dan dat. Zo waren er acties in samenwerking met Stad Izegem zoals de plaatsing van negen levensreddende defibrillatoren en het Izibirds-project, om kinderen in kansarmoede te steunen. Er is ook al jarenlang een samenwerking met de Izegemse scholen in de strijd tegen verslavingen (drugs, games, social media…) Velen zullen zich ook herinneren dat we in het begin van de coronaperiode heel snel mondmaskers konden bezorgen aan de eerstelijnszorg in de regio. Ook in volle coronaperiode lanceerden we de sensibilisatieactie Izegem1010 om mensen aan te sporen zich als orgaandonor aan te melden wat resulteerde in meer dan 1000 extra registraties. Er was de inzamelactie voor tweedehandsfietsen voor de Zonnebloemschool, de schenking van een minibus aan ’t Ferm, een dagcentrum voor volwassenen met een beperking.”

Naast lokale acties loopt momenteel ook een internationaal project, waarbij de Izegemse club in samenwerking met een club uit Gaziantep (Turkije), probeert een stuk de nood te lenigen na de zware aardbevingen van begin vorig jaar. “In het boek geven we ook een overzicht de exacte cijfers weer van de bedragen die de jongste 20 jaar naar goede doelen gingen. Daar klokken we af op ruim 610.000 euro. Als we dat extrapoleren naar onze totale geschiedenis, we weten dat we ook in die eerste 30 jaar gelijkaardige bedragen ophaalden, komen we boven het anderhalf miljoen euro.”

“Heb je een project dat steun verdient? Laat het ons weten”

“Rotaryclub Izegem steunde al vele waardevolle projecten in de regio rond Izegem. Heb je weet van een project dat steun verdient, stuur dan een mailtje naar info@rotaryizegem.be. Er wordt dan gevraagd een formulier in te vullen, op basis waarvan de commissie ‘Dienst aan de Gemeenschap’ kan oordelen of dit in aanmerking komt voor steun.”

Tejo-huis, kroon op 50 jaar Rotary

Het recentste en ongetwijfeld meest ambitieuze project in die vijftig jaar is de oprichting van het Tejo-huis in Izegem. Meer dan 700 manuren werden gepresteerd door vrijwilligers van de club om het huis aan de Vredestraat 28 om te bouwen tot een warm huis waar jongeren met psychische problemen kunnen geholpen worden.

Het Tejo-huis, dat op 1 september vorig jaar de deuren opende, telt intussen vijf therapeuten en een team van acht onthaalmedewerkers. Samen maken ze de belofte waar om jongeren tussen 10 en 20 jaar onmiddellijke hulp te bieden, anoniem en gratis. Het huis staat intussen op eigen benen, maar de club staat er borg voor de werking voor de komende jaren kan gegarandeerd worden.

Ozark Henry met 50-koppig ensemble

Vijftig jaar Rotary in Izegem levert vele verhalen en veel mooi beeldmateriaal op: dit alles werd verzameld in een mooi boek met als titel ‘Creating dreams that never stop’, wat verwijst naar een song van Ozark Henry. Hiermee is meteen de link gelegd met dat andere hoogtepunt van de viering: het concert van hem met het vijftigkoppig ensemble Casco Phil, The Chamber Orchestra of Belgium. Het is een uniek en eenmalig evenement dat plaats vindt in het Concertgebouw te Brugge op donderdag 7 maart.

Er zijn nog kaarten te verkrijgen, je kan die hier aankopen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier