Ferm Moere viert 100ste verjaardag met buitenterras: “De nood om elkaar op te zoeken is van alle tijden”
Ferm Moere ontstond op 6 juni 1921 als de ‘Boerinnengilde’. Precies honderd jaar en enkele naamsveranderingen later viert Ferm Moere haar verjaardag met een buitenterras ter hoogte van het Ontmoetingscentrum van Moere. “We trekken zo het verenigingsleven weer op gang.”
Precies honderd jaar geleden kwamen 23 dames uit Moere voor het eerst samen om zich te verenigen onder de toenmalige naam Boerinnengilde . Een lidmaatschap voor een heel jaar kostte toen amper 3 Belgische Frank. “Er viel voor de vrouwen op het platteland toen weinig te beleven”, vertelt voorzitter Christa Bonny (56).
Ongedwongen sfeer
“Er werd vooral veel verwacht van de vrouw als moeder en vaak ook als meewerkende echtgenote. De Boerinnengilde gaf hen een stem en gaf ze vooral ook de kans om zelf iets te ondernemen. Daarnaast was het een unieke gelegenheid om andere vrouwen te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Leonie Boone-Vanhevel was de allereerste voorzitter.”
De vergaderingen verliepen vooral educatief, maar toch ontstonden er vriendinnengroepen en werd er gefeest op de belangrijke momenten. “We haalden die informatie uit de kasboeken van 1921. Die lopen tot het jaar 1968. De grootste uitgaven waren koekenbrood, boter en koffie”, lacht Christa.
“Daarnaast hebben we ook verslagen van de vergaderingen van de periode tussen 1933 en 1938. Daaruit blijkt dat die elke keer afgesloten werden na het gebruikelijke gebed. Alles werd heel nauwkeurig bijgehouden en met potlood en pen genoteerd.”
KVLV en Vrouwen met Vaart
De jaren verstrijken echter en de Boerinnengilde krijgt een nieuwe naam in 1971. Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen (KVLV) wordt geboren. De klemtoon blijft op vorming liggen, maar de activiteiten worden sterk uitgebreid.
“Er worden steeds meer vrouwen zonder eigen bedrijf lid van de KVLV waardoor er opnieuw een naamsverandering komt: Vrouwen met vaart . Het accent komt vooral op ontspannings- en ontmoetingsdagen te liggen. De werking wordt opengetrokken naar alle vrouwen.”
De vrouwenbeweging is meegegroeid met de maatschappij
In 1981 volgt het eerste jubileumfeest ter ere van het 60-jarige bestaan van de vereniging. “Bij de Vrouwen met vaart wordt er vooral veel gefietst, gekookt en gedanst. Tijdens de lessen kalligrafie’ komt ook hun creativiteit naar boven. Aan de activiteiten worden later ook nog uitstappen en cultuur toegevoegd. Bij het volgende jubileumfeest op 8 juni 1996 voor het 75-jarige bestaan telt de vereniging al meer dan 60 leden”, vertelt de voorzitter.
Vorig jaar veranderde de vereniging voor het laatst van naam. De Vrouwen met vaart werden Ferm Moere . “We stonden eigenlijk wat weigerachtig tegenover de naamsverandering toen we hoorden dat er opnieuw een nieuwe naam en een waaier aan kleuren in de pijplijn zat”, zegt Christa.
“Met Ferm zijn we bijna letterlijk over de mat een nieuw tijdperk ingestapt. Ferm bestrijkt nu een heel gamma van sociale dienstverlening en wij zijn daar als vrouwenbeweging deel van. We stellen ons open naar mensen die het wat moeilijker hebben. De troostplekken in heel Vlaanderen en onze mondmaskeractie tijdens de eerste lockdown zijn daar perfecte voorbeelden van. We naaiden toen allemaal samen 1.200 mondmaskers, evenveel als er inwoners zijn in Moere.”
Nieuwe generatie
“Naast de Agra-werking voor dames in land- en tuinbouw wordt Ferm ook de ondersteuning voor minderbedeelden in de maatschappij. We stappen ondertussen mee in het digitaal gebeuren van Facebook en webinars, waardoor ook weer een nieuwe generatie vrouwen aangetrokken wordt. Hopelijk vinden ze daardoor meer en meer hun weg naar Ferm . De nood om elkaar op te zoeken en een ongedwongen babbel te kunnen hebben met gelijkgestemden is van alle tijden.”
Ondertussen telt de leuke vrouwenbende zo’n 80 leden. “Op een aantal van 1.200 inwoners in Moere is dat toch niet mis. De vrouwenbeweging, die we nog altijd zijn, is meegegroeid met de maatschappij waarin vrouwen hun weg zoeken. Dat is voor elke generatie vrouwen een beetje anders geweest.”
“We zijn dankbaar voor de vele bestuursleden die zich de voorbije 100 jaar hebben ingezet voor ons vrouwen. De uitdaging als Ferm Moere de komende 100 jaar is nog altijd even groot. Voor al onze leden hebben we – met de steun van de Stad Gistel
“Die hebben we dankzij de lokale handelaars kunnen vullen met heel wat lekkers, bonnen en ander bruikbare geschenkjes. En zo trekken we met Ferm Moere het verenigingsleven toch weer een beetje op gang nadat we allemaal anderhalf jaar op de proef werden gesteld”, besluit de voorzitter.
Ferm Moere
Voorzitter: Christa Bonny (56) is sinds 2000 bestuurslid van de vereniging en werd in 2012 tot voorzitter gebombardeerd.
Leden: Ferm Moere groeide jaar na jaar. De vereniging telt intussen 80 leden.
Lokaal: Ferm Moere opereert vanuit het Ontmoetingscentrum van Moere in de Molenstraat 30. Ze organiseren er een gevarieerd aanbod aan activiteiten.
Digitaal: Ferm Moere is terug te vinden op Facebook onder de naam ‘Ferm Moere’ .
De Vereniging
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier