“Europese verplaatsingen leveren altijd weer verse toogpraat op”: Blauw-Zwart Veurne organiseert tweejaarlijkse supportersavond

Blauw-Zwart Veurne bij hun supporterslokaal: café De Kroon op de Grote Markt. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

‘Het voetbal’ is een bijzondere wereld, zelfs voor wie de sport slechts passief beoefent. Dat weten ze als de besten bij Blauw-Zwart Veurne, een van de officiële supportersclubs van Club Brugge. “Door de jaren heen hebben wij al veel zien veranderen, maar we blijven gebeten door de voetbalmicrobe”, klinkt het bij het bestuur.

Iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijk verhaal over hoe en waarom hij supporter werd voor die ene voetbalclub. “Bij mij startte dat begin de jaren tachtig, toen ik twaalf jaar oud was. Onze toenmalige buurman was scheidsrechter en kreeg gratis tickets, maar hij was kinderloos. Daarom nam hij mij en mijn twee broers geregeld mee naar het Jan Breydelstadion, dat toen trouwens nog het Olympiapark heette”, vertelt Pascal Sticker.

Blauw-Zwart

Veertig jaar later trekt hij nog steeds zijn blauw-zwarte sjaal aan, ook voor de uitwedstrijden. Tegenwoordig is hij zelfs voorzitter van Blauw-Zwart Veurne, nadat hij al vele jaren bestuurslid was van de supportersclub. Bram Dutoit, Dave Maesen en Dominiek Latré vervolledigen het bestuur als secretaris, penningmeester en verantwoordelijke voor de evenementen.

“Wij zijn een van de zestigtal supportersclubs die officieel erkend zijn door de overkoepelende supportersfederatie van Club Brugge. Vorig jaar vierden we onze dertigste verjaardag. Dit seizoen tellen we zo’n 115 leden, waarmee we nu tot de middenmoot van het klassement behoren”, zegt Pascal.

“Dat zijn er al minder geweest, maar ook meer. Alles staat of valt met de resultaten van de club. Spelen ze kampioen en kwalificeren ze zich dus voor de Champions League, dan mogen wij meteen op tientallen extra leden rekenen, boven op de vele trouwe sympathisanten.”

Uitwedstrijden

Het loont immers om je als voetbalfan aan te sluiten bij zo’n supportersclub. “Vroeger volgden we alle wedstrijden tussen pot en pint op een groot scherm in ons supporterslokaal, maar dat volkse, sociale gebeuren is grotendeels verdwenen. Ook de tijd van met een pakje paspoorten aan te schuiven aan het ticketloket is trouwens voorbij, nu je je abonnement online kan kopen. Tegenwoordig zit ons bestaansrecht vooral in de tickets die wij als club toebedeeld krijgen voor de uitwedstrijden. En dat op drie fronten: de reguliere competitie, de beker en de Europese toernooien”, aldus Dave Maesen, die samen met Pascal ook fungeert als ticketverantwoordelijke.

“Door de jaren heen hebben wij al veel zien veranderen, maar we blijven gebeten door de voetbalmicrobe”

“Nu kun je niet meer last minute beslissen dat je met enkele vrienden een wedstrijd wil gaan bekijken, tussen de supporters van de tegenstander. Om veiligheidsredenen gaan de tickets voor de uitvakken louter naar de supportersclubs, die ze op hun beurt mogen verkopen onder hun leden. Bovendien moeten we daar telkens met bussen heen, volgens strikte trajecten en timings”, verduidelijkt Dave.

Het huidige bestuur van Blauw-Zwart Veurne: Dave Maesen, Pascal Sticker en Dominiek Latré. Bram Dutoit ontbreekt op de foto.
Het huidige bestuur van Blauw-Zwart Veurne: Dave Maesen, Pascal Sticker en Dominiek Latré. Bram Dutoit ontbreekt op de foto. © WVH

Vooral voor de internationale wedstrijden is de interesse voor die uittickets groot. “Dan zijn er ook een pak meer kaartjes ter beschikking, want in de stadions van Dortmund of Manchester tellen de uitvakken wel duizenden zitjes. Daar trekken we dan dikwijls met een dertigtal clubleden heen, wat telkens verse toogpraat oplevert. Sommige supporters maken daar een echte citytrip van, van drie tot wel vijf dagen. Daarom beperken we ons hiervoor louter tot de voetbaltickets. We zijn geen reisbureau dat ook vliegtuigtickets en hotelreservaties regelt”, klinkt het.

Supportersavond

Naast het jaarlijkse eetfestijn en de nieuwjaarsreceptie in supporterslokaal De Kroon mag Blauw-Zwart Veurne ook tweejaarlijks een supportersavond organiseren, waarop dan ook enkele spelers aanwezig zijn. En ook zo’n avonden leveren wel eens een anekdote op.

“Zo herinner ik mij de avond met de flamboyante Jonathan Blondel, toen die peter was van onze club en de reputatie had nogal een uitgaander te zijn. Ook de toenmalige voorzitter van Club Brugge was toen aanwezig om erover te waken dat het niet te laat zou worden. Hij bleef nog wat zitten na Blondel zijn ‘vertrek’, maar van zodra hij de parking verliet, stapte de speler doodleuk terug het café in”, schatert Pascal.

Op dinsdagavond 26 maart houdt Blauw-Zwart Veurne weer zo’n supportersavond, waarvoor ze uitwijken naar de cafetaria van de sporthal. “Vanaf 19 uur kun je daar een selfie scoren met de Brugse beertjes, een truitje kopen of misschien zelfs een babbeltje slaan met je favoriete voetballer”, aldus Dominiek.