De Kring feestelijk geopend: “Wat ons als Poperingenaars bindt, is de kracht van verenigingen”

De Kring werd vorig weekend feestelijk geopend. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vrijdagavond had, voor de genodigden, de officiële opening plaats van De Kring. Op zaterdag 29 juni van 15 tot 18 uur en zondag 30 juni van 10 tot 16 uur kan het grote publiek er terecht voor een opendeur, met animatie voor jong en oud en allerlei muziekoptredens.

Zes maanden later dan voorzien, verdwenen deze week eindelijk de kraan en stellingen op het Bertenplein. De Kring wordt de nieuwe thuis voor verenigingen als de Poperingse Harmonie, Stemband Hopchora, Jongerenkoor Touché, Flanders Memorial Pipe Band, de schaakkring, de fotoclub, Ferm, Femma, de Landelijke Gilde en de Gezinsbond.

Het vroegere kerngebouw, ’t Hoppeblad en het voormalige hotel werden omgebouwd tot vergaderzalen, repetitieruimten en berglokalen. Het meest in het oog springend is de glazen lift voor 13 personen, aan de buitenwand op de binnenkoer.

“We vertrokken vanuit de noden van de gebruikers. Vele verlanglijstjes werden overgemaakt, en we hielden zoveel mogelijk rekening met die wensen en verlangens. Wat ons als Poperingenaars bindt, is de kracht van het samenkomen, de gemeenschapszin, van verenigingen”, speechte Cultuurschepen Loes Vandromme (CD&V), die het hele project dagelijks opvolgde.

“Nodig en prachtig geworden”

“De aanblik van de vernieuwde site doet niet echt vreemd. We hebben het ook zien groeien tijdens de bouwwerken. De renovatie was echt nodig, en het is prachtig geworden. De feestzaal is zelfs iets groter geworden, en ook de terraskoer aan de kant van de vroegere visvijver is ruimer”, zeggen Gery Plancke en Rita Notebaert, die De Kring meer dan 40 jaar hebben uitgebaat.

5.300.000 euro

“De stad kocht de site aan in 2019, voor 867.000 euro. In de loop van de renovatie steeg de prijs van de bouwmaterialen met 30 tot 40%. En onderweg vielen heel wat lijken uit de kast: de hele elektriciteit moest vernieuwd worden, bepaalde muren bleken geen fundering te hebben, het hele gebouw moest rolstoelvriendelijk zijn enz.”

“Vandaar dat we een groot stuk boven de oorspronkelijke ramingen uitkwamen. Uiteindelijk heeft het hele project ons netto 5,3 miljoen euro gekost. Er wordt daarover wat gemord, maar dat we destijds 2 miljoen euro uitgaven aan De Bollaard in Watou, of 4 miljoen euro voor het fietspad naar Westouter, daarover hoor je niemand”, zegt Financieschepen Ben Desmyter (CD&V).

Sentimentele waarde

“De Kring heeft voor de meeste Poperingenaars een grote sentimentele waarde. Iedereen was er wel eens te gast voor een bruiloft of ander feest. We zijn dan ook heel blij dat we dit gebouw, in het hart van onze stad, een nieuwe functie konden geven. Met de gastrobar Cirk, uitgebaat door Gert-Jan Kieboom en Lisa Decorte, krijgen we er ook een nieuwe horecazaak bij”, besluit burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier