Creagroep De Klosjes hoopt vlug weer bijeen te kunnen komen

Enkele leden van De Klosjes met Claire Tulpin, Marijke Dejonckheere, Suzy Duinslaeger en Annick Keters.©Luc Cassiman LC
Enkele leden van De Klosjes met Claire Tulpin, Marijke Dejonckheere, Suzy Duinslaeger en Annick Keters.©Luc Cassiman LC
Paul Bruneel

In 2015 staken enkele actieve dames uit Middelkerke de koppen bijeen en gingen van start met de Creagroep De Klosjes. Rond de doopvont stonden Sonja Vanmaele, Annick Keters en ‘t Alternatiefje. Ze wilden samen leuke dingen doen zoals spinnen, naaien, vilten, breien, haken en jawel, ook babbelen.

Er diende een plek gezocht te worden voor de creatieve bijeenkomst en deze werd gevonden in het Welzijnshuis. Ondertussen zijn De Klosjes verhuisd naar Leffinge waar ze in normale omstandigheden iedere tweede dinsdag van de maand van 19 tot 22 uur samenkomen in de Wiek aan de Groenhagemolen.

Annick Keters is ook de dame achter het atelier Wulle & Papier, dat samenwerkt met de Klosjes en waar ze workshops rond spinnen en wolverwerking organiseert. Annick volgde een opleiding grafisch ontwerpen en fotografie aan Sint-Lucas in Gent en is al meer dan 30 jaar bezig met keramiek, textielkunst en boekbinden.

“Ik wilde mijn kennis doorgeven aan andere gelijkgestemden en via mijn atelier Wulle & Papier en De Klosjes is dit perfect mogelijk geworden”, zegt Annick Keters die alles meekreeg van haar moeder Hélène Clybouw. “Spinnen is een van die leuke dingen die heel wat interesse kent bij De Klosjes. Wie dacht dat het spinnewiel niet meer van deze tijd is, zit er helemaal naast. Meer en meer vrouwen raken weer in de ban van het spinnen.”

Heel lange traditie

“Bij de opstart kende het naaien veel meer bijval dan het spinnen, maar het is ondertussen andersom geworden”, zegt Annick.

Het spinnen heeft er al een hele traditie opzitten trouwens. Rond de 12de eeuw verschenen de eerste, met de hand aangedreven, spinnewielen. Pas in de 15de eeuw ontstonden er ook spinnewielen met voetaandrijving. In China zou er een spinnewiel op een schilderij uit 1035 staan, waar anderen beweren dat het spinnewiel in India is uitgevonden.

De oudste afbeelding in Europa is van Leonardo da Vinci en dateert uit 1480. Hierop was een wiel te zien met een spindelhoofd. Later stelde hij voor om het spoelen en het spinnen in één enkel werktuig te combineren. Hieruit ontwikkelde een Duits ingenieur het tegenwoordig gangbare type voetaangedreven spinnewiel tussen 1520 en 1530.

Het spinnewiel bestaat uit een spinklos die aan het draaien wordt gebracht. Hieraan wordt een begindraad bevestigd, die ronddraait en de aangevoerde wol tot een draad spint. De bol wol wordt op een spinrok gestoken. De wol wordt aangevoerd door een spingat, door de draaibeweging tot een draad gesponnen, en op de klos gewonden.

“Door covid zijn ook onze activiteiten stilgevallen en we hopen uiteraard om zo vlug mogelijk opnieuw bijeen te kunnen komen”, besluit Annick Keters. (PB)

Wie graag meer info wenst over De Klosjes kan dit bekomen via creagroep.de.klosjes@gmail.com .