VBS Bekegem doopt Bednet Pyjamadag om tot Stoere Woutdag als eerbetoon aan overleden leerling: “Koesteren de herinneringen”

De klasgenoten van Stoere Wout bij de herdenkingsboom. “De notelaar is het symbool voor de moed, kracht en het doorzettingsvermogen dat Wout al die jaren getoond heeft”, klinkt het. © Foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Bednet Pyjamadag is een jaarlijkse campagne van Bednet, MNM en Ketnet. Die dag mag iedereen in slaapkledij naar werk of school komen om alle zieke kinderen en jongeren een hart onder de riem te steken. In de Vrije Basisschool van Bekegem bij Ichtegem wordt de Pyjamadag vanaf dit jaar Stoere Woutdag. Daarmee wil de school een blijvend eerbetoon brengen aan een van de leerlingen, die in 2023 overleed.

Wout Van Massenhove was amper 5 toen in 2016 bij hem een tumor werd ontdekt. Na verschillende behandelingen en veel ups en downs werd in april 2021 een nieuwe tumor vastgesteld, die niet meer te opereren was. Wout werd dan ook palliatief verklaard en van eind 2021 tot aan zijn overlijden werd er vooral gezorgd dat de kanker stabiel bleef. Maar Wout was nooit pijnvrij en kon ook niet meer naar school. Hij overleed op 29 juni 2023.

Lof voor school

Mama Sabrina Willaert en papa Dries Van Massenhove zijn vol lof over de manier waarop de school omging met de ziekte van Wout. “In de mate van het mogelijke – en dat was dan vooral wanneer het lukte voor Wout – kwamen leerkrachten en vriendjes al die jaren langs om thuisonderwijs te geven of een spelletje te spelen. Wout was een grote fan van gamen”, zegt mama Sabrina. “Zo kwam meester Thomas (leerkracht 5de en 6de leerjaar, red.) regelmatig bij ons over de vloer in de periode dat Wout normaal bij hem in de klas zou gezeten hebben. Dankzij Bednet kon Wout ook af en toe deelnemen aan de lessen en via die weg werd er ook voor hem een heus verjaardagsfeestje op touw gezet.”

“Ook de manier waarop ze vorig jaar op de allerlaatste schooldag hun hele planning nog omgooiden om de kinderen op te vangen en toe te laten stil te staan bij het overlijden van Wout verdient veel respect”, voegt ze er nog aan toe.

Herdenkingsmoment

Op 15 maart organiseerde de school een herdenkingsmoment voor Wout. Ze plantten een notelaar op hun speelberg en nodigden ook de vroegere klasgenoten van Wout (nu middelbare scholieren, red.) uit om even langs te komen. Iedereen tekende present voor dit emotionele ‘weerzien’. Ze zochten troost bij elkaar want ook al kwam Wout niet zo vaak naar school: “Hij was toch onze vriend!”, klonk het.

“De notelaar is het symbool voor de moed, kracht en het doorzettingsvermogen dat Wout al die jaren getoond heeft”, zei directeur Rik Lamote in zijn toespraak. “Het zal ook een blijvende herinnering zijn aan de dappere kerel die Stoere Wout was. Wout was meer dan een leerling. Hij was onze vriend, een inspiratiebron en een levend bewijs van de kracht van een kind. We zullen de Woutboom dan ook koesteren en verzorgen, net zoals we onze herinneringen aan Wout zullen koesteren”, voegde hij er nog aan toe.

‘Stoere Wout on the road’

De herinnering aan Wout leeft ook nog op andere manieren voort. Zo is er de actie ‘Stoere Wout on the road’. Er werden stickers en T-shirts ontworpen, die de hele wereld rondreizen. De stickers van Stoere Wout zijn al te spotten op heel wat plaatsen in België, maar ook in de London Eye, op Brooklyn Bridge en zelfs in Vietnam. Iedereen die een reis of uitstap maakt of naar een evenement gaat, neemt een sticker mee en laat die ter plaatse achter. Ook op fietsen en auto’s is Stoere Wout ‘on the road’.

Lopen tegen kanker

Ieder jaar – en dat al voor de zesde keer op rij – loopt ‘Team Steve’ (Steve Willaert, de broer van mama Sabrina is de peter van Wout, red.) mee in de 100km-run van Kom op tegen Kanker. Dat brengt telkens een mooie som op, want om een team in te schrijven moet je 2.500 euro inzamelen en in 2023 stond Team Steve met vijf ploegen aan de start. Ook dit jaar nemen ze deel, deze keer in gaststad Halle.

De ouders en broer van Wout waren zichtbaar aangedaan door de ruime opkomst voor het herdenkingsmoment en de blijken van steun die ze kregen van de andere ouders. Ze bevestigden een naambordje aan de notelaar en hopen dat die inderdaad mag uitgroeien tot een krachtige boom. In Bekegem zal Pyjamadag alvast nooit meer hetzelfde zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier