Vandemoortele mag zich ‘fabriek van de toekomst’ noemen

Nele Union, site manager van Vandemoortele Izegem, mocht de titel in ontvangst nemen. © JJ De Neyer
Philippe Verhaest

Vandemoortele uit Izegem is voortaan een van de ‘fabrieken van de toekomst’ in Vlaanderen. Het bedrijf, onder andere bekend van zijn sauzen, treedt zo toe tot een selecte club bedrijven.

Naast Vandemoortele mogen ook Audi Brussels (Vorst), Kautex Textron Benelux (Tessenderlo) en Total (Evergem) zich de titel van ‘fabriek van de toekomst’ opspelden. Met dank aan de technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris. Zij reiken al zes jaar de awards uit, in samenwerking met Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti, Wood.be en Flanders’ FOOD. Vlaams minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) was woensdag bij de uitreiking aanwezig. Deze kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven telt ondertussen 38 leden.

Digitalisering, slimme processen…

“Fabrieken van de toekomst moeten investeren in digitalisering, slimme processen en producten en in productie van wereldniveau”, stelt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria. “Ze moeten ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Meer dan 600 Vlaamse maakbedrijven volgen begeleiding om deze transformatie te ondergaan.”

De 38 fabrieken van de toekomst investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 1,7 miljard euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg in diezelfde periode met 17 procent. “Dit is het bewijs dat digitalisering, robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid gaat.”

121 jaar geschiedenis

Vandemoortele werd in 1899 opgericht en is uitgegroeid tot Europees marktleider. Het is actief in de sector van bakkerijproducten en in de margarines, culinaire oliën en vetten.

Het hoofdkantoor is in Gent te vinden, maar de bekende fabriek in Izegem produceert margarines en frituurvetten voor particulieren en professionelen. Met een jaarlijkse productie van 160.000 ton is Izegem de grootste vestiging van de groep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier