Van Dikkebus naar ‘Enormebus’: Diederik (58) gaat viraal met knipoog naar herschreven boeken van Roald Dahl

Diederik komt graag grappig uit de hoek: “Ik plukte een foto van het net, ging aan de slag met Photoshop en plaatste het resultaat op mijn Facebookpagina.” © TP
Redactie KW

Een foto van het Ieperse dorp Dikkebus wordt sinds dinsdagmiddag druk becommentarieerd op sociale media. Op de foto prijkt het plaatsnaambord, maar ‘Dikke’ lijkt beklad en vervangen door ‘Enorme’. Het is een ‘dikke’ knipoog van de Ieperse cartoonist en lesgever Diederik Vandenbilcke (58) naar de herschreven boeken van Roald Dahl. “Enormebus bekt beter dan Enormsmuide.”

“De vele reacties, zoals van Marc De Bel en Linde Merckpoel, en de mopjes op sociale media inspireerden me om zelf aan de slag te gaan met woorden, die beginnen met lelijk of dik”, vertelt Diederik.

Foto ging viraal

Zoals Westhoekstad Diksmuide. “Maar ik koos voor Dikkebus, want Enormebus bekt goed en beter dan Enormsmuide. Ik plukte een foto van het net, ging aan de slag met Photoshop en plaatste het resultaat op mijn Facebookpagina. Tot mijn verbazing ging de foto een eigen leven leiden op tal van andere pagina’s.

“Mensen twijfelen zelfs of dit echt is en wijzen met een beschuldigende vinger naar de woke-generatie”

Ook de reacties bleven niet uit. De foto inspireert tot andere grapjes, zoals de “Enormebusseweg” in Ieper of een “herdruk van de Enorme Van Dale”. Anderen nemen de kwestie serieus en spuien hun mening. Van “waar is het beginnen verkeerd lopen, vroeg de man met minder haar op zijn hoofd zich af” tot “als ik een jaar of zeven was, was ik ook redelijk zwaar”.

Dubbel gevoel

“Mensen twijfelen zelfs of dit echt is en wijzen met een beschuldigende vinger naar de woke-generatie. Blijkbaar is het goed gefotoshopt”, lacht Diederik, die de commotie bekijkt “met een dubbel gevoel”.

“Ik werk sinds vorig schooljaar als leerkracht Beeld en Artistieke Vorming in verschillende secundaire scholen in Ieper”, zegt hij. “We sensibiliseerden recent nog rond pestgedrag op school. Mensen hoeven niet dik of lelijk genoemd te worden. Onze taal evolueert: we spreken ook niet meer zoals in de middeleeuwen. Bepaalde woorden zullen nu eenmaal verdwijnen.”

‘Dikke’ merci

“Aan de andere kant: het is ooit zo geschreven, laat het dan zo. Voorlezende ouders of leerkrachten kunnen daar best een woordje uitleg bij geven. Moeten we de bijbel straks ook herschrijven? Ik ben dus niet eenduidig voor of tegen.”

Een komische benadering dan maar. “In bijberoep werk ik als zelfstandig grafisch vormgever en als cartoonist voor De Juristenkrant. Het ligt in mijn aard om visueel en woordelijk op een grappige manier uit de hoek te komen. Dat is een leuke bezigheid, ook in mijn vrije tijd. En dan ben ik ben dankbaar voor de fijne reacties: dikke merci!” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier