Uitbaters cafés voor de rechter voor schendingen rookverbod

In de Ieperse rechtbank stonden klachten uit Dadizele, Staden en Ieper op de rol.

Kristof D. is de uitbater van het café De Pompeschitter in Dadizele. Hij stond voor de rechter omdat hij tweemaal werd betrapt op het feit dat er in café werd gerookt. Er werd hem een minnelijke schikking aangeboden van 900 euro, maar hij weigerde die te betalen omdat hij naar zijn aanvullen geen schuld treft. Hij gaf toe dat er werd gerookt, maar toen hij zijn cliënten er attent op maakte dat het niet mocht, vond hij geen gehoor. Hij belde zelfs één keer de politie om te komen kijken, maar die daagde niet op.

De man pleitte de vrijspraak en sneerde dat het altijd de simpele cafébaas is die voor alles moet opdraaien. “Ik zie het niet meer zitten, want als de mensen buiten zouden roken, dan krijg ik verwijten over nachtlawaai.” zo besloot Kristof. De politie van de zone Arro Ieper zegt dat het niet onmogelijk is dat er niet direct werd uitgerukt bij een oproep voor rokers in het café. “Het kan dat andere zaken op dat moment een grotere prioriteit hadden”, aldus commissaris Luc Deryckere. “Het is wel zo dat er in samenwerking met de FOD Volksgezondheid wel degelijk controles plaatsvinden in cafés.” De rechter oordeelde de man schuldig en gaf de man een boete van 1.800 euro waarvan de helft met uitstel.

Café al dicht

Ook Nancy H. uitbater van het café Blue Moon Kaffee in Ieper, stond voor de rechter voor een schending van het rookverbod. Intussen is het café in de Tempelstraat wel gesloten, maar bij een controle daarvoor bleek dat het rookverbod er werd overtreden, en bij een nacontrole nog eens. De beklaagde beweerde dat er een paar cliënten aan de toog stonden te roken en dat zij daar geen vat op had. Nancy zelf kreeg opschorting, maar haar vennootschap kreeg een boete van 600 euro waarvan 300 euro effectief. Intussen was er nog een tweede klacht, maar dit keer gaf Nancy H. verstek. Vonnis op 9 maart

Ook in Staden tenslotte, kwam er een gelijkaardige klacht. Ook Carine J. (49) uit Roeselare en uitbaatster van het café Den Apropoo in Staden overtrad in haar zaak ‘Klokke Roeland’ het rookverbod. De dame gaf verstek. Vonnis op 9 maart.

(HV)


Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.