Twee nieuwe reuzen als eerbetoon aan wielerlegendes
De coronacrisis zorgde niet enkel voor een baby-, maar ook voor een reuzen’boom’. Zowel in Moorslede als in Roeselare werd er zondag een nieuwe reus gedoopt. Die zijn een ode aan twee wielerhelden: Cyrille Van Hauwaert en Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré.
Een stoet door het centrum, een doopsel en de aanstelling van peters en meters. De ingrediënten voor de inhuldiging van de reuzen in Slypskapelle en Roeselare waren zondag dezelfde.
Ronde van Frankrijk
Reus Cyrille maakt zondagochtend als eerste zijn opwachting. De heemkundige kring van Moorslede was reeds geruime tijd klaar met de bouw van de reus die een eerbetoon is aan Cyrille Van Hauwaert, de eerste Belg die een rit in de Ronde van Frankrijk won en ook verschillende klassiekers op zijn naam schreef.
“Maar door de coronacrisis kwam de reus nog maar enkele keren naar buiten”, aldus Filip Cardoen die meehielp bij de bouw van de reus en als peter van Cyrille werd aangesteld.
Zondagochtend kreeg Cyrille wel alle aandacht. Pastoor Marc Vantyghem doopte de derde Moorsleedse reus waarna er in de tuin van de pastorie een ware babyborrel doorging.
Wereldkampioen
Voor Filip Cardoen werd het een echte reuzedag. Na de doop in Moorslede vertrok hij richting Roeselare waar een andere wielerheld als reus zijn opwachting maakte. Deze week werd er reeds een standbeeld onthuld ter ere van Jean-Pierre Monseré.
De Roeselarenaar werd wereldkampioen in 1970, maar verongelukte nog geen jaar later. Een tweede eerbetoon aan Jempi volgde reeds enkele dagen later met de onthulling van een levensechte reus. Deze kwam tot stand dankzij de werkgroep Reusselaere, de SASK en het VTI.
“Dit is toch wel een speciale dag. Ik ben echt gefascineerd door die reuzen, ieder dorp of stad zou er toch minstens een moeten hebben. In de toekomst hoop ik nog mee te werken aan een reus ter ere van wielerlegende Briek Schotte”, aldus Filip Cardoen.
In het stads-en dorpsbeeld
Ook Roeselarenaar Koen Vantomme, voorzitter van reuzen in Vlaanderen provincie West-Vlaanderen, ging tot twee keer toe op babybezoek. Zowel in Roeselare als in Slypskapelle stond hij op de eerste rij om de nieuwe reuzen welkom te heten.
“Dit hoort gewoon bij ons cultureel erfgoed. Hopelijk krijgen we beide reuzen in de toekomst veel in het stads-en dorpsbeeld te zien.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier