Roeselare vereeuwigt Jean-Pierre Monseré met standbeeld aan KOERS

Het standbeeld van Jempi krijgt een vaste plaats aan KOERS. © STEFAAN BEEL foto Stefaan Beel
Stijn Moerman

Exact op de dag van zijn verjaardag, 8 september, en tien dagen voor de start van het WK in Vlaanderen werd het langverwachte standbeeld voor Jean-Pierre Monseré onthuld.

Jempi werd wereldkampioen in 1970 en overleed geen jaar later tijdens een kermiskoers in de regenboogtrui. Het mansgrote standbeeld mét koersfiets kreeg niet toevallig een eeuwige plek aan de voorgevel van KOERS. De onthulling vond plaats in het bijzijn van zijn familie, de initiatiefnemers achter het beeld en kunstenaar Ron Deblaere. Zondag, tijdens de geboorte van Reus Jempi, kunnen er naar hartenlust selfies genomen worden.

Het bronzen standbeeld toont een lachende wereldkampioen Jempi, nonchalant leunend tegen zijn fiets. Voor de familie reflecteert het beeld hoe Jempi écht was: een bereikbare volksjongen met liefde voor de fiets. De koersfiets, als afgietsel in het monument verwerkt, is er één uit de decoratieve collectie van KOERS. De koersfiets van het merk Flandria werd door ex-profrenner Marc Renier op maat van Jempi gezet. Monseré maakte immers deel uit van de Flandria-ploeg van Pol Claeys en ploegleider Briek Schotte.

Kunstenaar klasgenoot van Jempi

Voor kunstenaar Ron Deblaere was de creatie van het monument voor Monseré een heel bijzondere opdracht. Ron en Jean-Pierre waren een tijdje studiemakkers aan de technische school RITO in Roeselare en Ron werd nadien een supporter van zijn generatiegenoot. De beeldhouwer is met dit standbeeld niet aan zijn proefstuk toe. Eerder tekende hij ook al voor Tourwinnaar Odiel Defraeye in Roeselare en realiseerde ook het standbeeld van een fietsende Igor Decraene op het erf van de boerderij van de familie Decraene in Waregem.

Er was in Roeselare al enige tijd sprake van een monument voor Jempi. Naar aanleiding van 50 jaar Monseré (WK-winst in 1970 en overlijden in 1971) namen de Vrienden van KOERS, de ledenkring van het museum, begin 2021 vastberaden het initiatief voor de langverwachte realisatie ervan. In het stadsbestuur Roeselare, Sportevenementen Roeselare en het cultureel genootschap de Denker vonden Vrienden van KOERS drie enthousiaste partners die het project mogelijk maakten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier