Torhoutse huisartsenwachtpost vanaf september in een huurhuis

De voorziene huisartsenwachtpost naast het Sint-Rembertziekenhuis (dat nu tot AZ Delta behoort) zal vanaf september effectief starten, maar nog niet in de geplande nieuwbouw op de plaats van het te slopen huis Lecomte in de Sint-Rembertlaan.

De huisartsenwachtpost wordt vanaf september voorlopig in dit huurhuis net naast het directiegebouw van het ziekenhuis ondergebracht. © Foto JS

De bouwplannen hebben een halfjaar vertraging opgelopen. Voorlopig zullen de huisartsen hun wachtpost bemannen in een huurhuis verderop in de straat, net naast het witte directiegebouw van het ziekenhuis. In dat huurhuis is nu nog de dienst boekhouding van het Sint-Rembertziekenhuis aan het werk, maar aangezien die de komende maanden in de administratie van de koepel AZ Delta uit Roeselare zal integreren, komt het pand straks vrij. Wat, gezien de ligging, ideaal is om er de huisartsenwachtpost in te vestigen, zolang de nieuwbouw op de grond van het huis Lecomte nog niet af is.

De huisartsenwachtpost is een initiatief van de huisartsenkring Houtland in nauwe samenwerking met het ziekenhuis en zijn nabije spoedafdeling. Huisarts Joost Blontrock uit Gistel wordt voorzitter van de wachtpost en coördineert het dossier in overleg met alle betrokken actoren.

Huis nog niet gesloopt

Het was de bedoeling dat de huisartsenwachtpost vanaf komende zomer in de geplande nieuwbouw zou starten, maar het bouwdossier en -project zullen naar schatting zo’n halfjaar langer in beslag nemen dan gedacht. Het huis Lecomte net naast de spoedafdeling van het Sint-Rembertziekenhuis is overigens nog niet gesloopt, al is de stedenbouwkundige vergunning daarvoor al sinds eind november toegekend. De huisartsenkring wil het project evenwel niet langer uitstellen dan nodig en dus zal de wachtpost vanaf september in het genoemde huurhuis van start gaan. In principe zou de ruime en eigentijdse nieuwbouw op het perceel Lecomte dan tegen februari 2019 af moeten zijn.

Het te slopen huis Lecomte: hier is de nieuwbouw nog even uitgesteld.
Het te slopen huis Lecomte: hier is de nieuwbouw nog even uitgesteld.© Foto JS

In het huis waarin de wachtpost voor een halfjaar tijdelijk ondergebracht zal worden, bevindt zich nu nog de dienst boekhouding van de campus Rembert, maar de betrokken medewerkers zullen nog vóór de zomer verhuizen naar Schiervelde in Roeselare, waar de globale dienst boekhouding van AZ Delta gevestigd is. Het is dus met een gelukje dat de huisartsenwachtpost Houtland zo dicht bij zijn definitieve locatie een voorlopig onderkomen kan vinden. Het te slopen huis Lecomte en het huurhuis bevinden zich in de Sint-Rembertlaan amper enkele honderden meter van elkaar.

Voor 77.000 inwoners

Dankzij de wachtpost zullen de huisartsen in de weekends – van vrijdagavond tot maandagmorgen – en op feestdagen via een beurtrol instaan voor permanentie en niet meer individueel op pad moeten bij dringende oproepen van hun patiënten. Er is ook een mobiele huisarts beschikbaar, die vanuit de post door een chauffeur naar de patiënt wordt gebracht. De chauffeur zal mee instaan voor de veiligheid en over een brevet van ambulancier beschikken.

De huisartsenwachtpost zal een werkingsgebied van ruim 77.000 inwoners bedienen met een maximale aanrijtijd van 25 minuten. De doelgroep zijn vooral patiënten uit Torhout, Koekelare, Groot-Kortemark, Gistel, Oudenburg en Groot-Ichtegem. Zij kunnen in het weekend en op feestdagen dag en nacht in de wachtpost terecht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.