Torhout: “Nooit gedacht dat De Tuut zo zou aanslaan”
Bert Lecomte werd met overweldigend veel stemmen verkozen tot Krak van Torhout 2016. Dat zou hem als hemelse muziek in de oren moeten klinken, maar helaas durft de tinnitus waaraan hij lijdt, zijn gehoor al eens in de war te sturen. Bert heeft met groot succes een platform gelanceerd om vooral jongeren omtrent oorsuizen te sensibiliseren.
Dat platform, een knap uitgewerkte website onder de noemer De Tuut van Tegenwoordig, verschaft alle mogelijke informatie over tinnitus of oorsuizen en staat bol van de tips om gehoorschade te voorkomen. In november 2015 werd de site gelanceerd met als een van de uithangborden de populaire zanger-presentator Sean Dhondt, die zelf aan oorsuizen lijdt. Sindsdien is de bekendheid van de site almaar gestegen.
Oorlog in je hoofd
“Ik had nooit gedacht dat De Tuut zo zou aanslaan”, zegt Bert bescheiden. “Oké, ik heb er veel tijd en energie ingestopt, maar de mensen moeten je idee willen oppikken. Het is allemaal begonnen met dat luidruchtige Kerstbal van de Kulak op 7 december 2012 in Wevelgem. Daar heb ik het oorsuizen opgelopen. Intussen al meer dan vier jaar worstel ik met die hoge, irritante pieptoon. Tinnitus betekent zeker in het begin elke dag oorlog in je hoofd, maar intussen heb ik geleerd om mijn leven niet langer door de aandoening te laten beheersen. Al blijf ik in perioden van stress er wel serieus veel last van hebben. Hoe groter bijvoorbeeld de druk tijdens examens, hoe zwaarder ik het oorsuizen ervaar. Dan is het een hel.”
Over het oorsuizen babbelen met vrienden, familie en lotgenoten helpt zeker
“En helaas is tinnitus onomkeerbaar. Er is geen weg terug. Je moet leren leven met de tuut. Volstrekte stilte ken ik niet meer. Niettemin heeft relaxatietherapie me geholpen: ademhalingsoefeningen om tot rust te komen. Ook over de kwaal babbelen met vrienden, familie en lotgenoten helpt zeker. Vandaar het belang van het platform De Tuut van Tegenwoordig. Het is een online ontmoetingsplaats om met lotgenoten te praten en antwoorden te vinden op de vele vragen over tinnitus.”
Voor je oren zorgen
Bert beheert De Tuut samen met een handvol trouwe vrijwilligers en zo’n vijftigtal helpers, die het voorbije jaar naar om en bij de dertig muziekfestivals zijn geweest. “Ik was er telkens bij, al was dat niet altijd even gemakkelijk”, zegt hij. “Maar De Tuut van Tegenwoordig is zo’n beetje mijn kind en dus wou ik geen van die festivals missen. Telkens hebben we een infotentje opgezet en oordoppen aan de festivalgangers uitgedeeld. We werkten met een manshoge mascotte in de vorm van een oordop. Alles is goed om de aandacht te vestigen op het belang van voor je oren te zorgen. Preventie blijft ons hoofddoel. Het komende jaar zullen we opnieuw met informatie op festivals staan en organiseren we voor het eerst de Dag van de Tuut.”
(JS)
Vragenrondje p>
Hoe zie je het vervolg van ‘De Tuut van Tegenwoordig’?
“We zullen het onlineplatform uiteraard blijven updaten en uitbouwen. Maar er is meer. Dit jaar pakken we voor het eerst uit met de Dag van de Tuut. Die dag is voorzien op woensdag 19 april. Dan willen we tinnitus nadrukkelijk onder de aandacht brengen. In Het Depot in Leuven zullen we een concert organiseren met optredens door onder meer Sean Dhondt en dj Mark With a K. Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen zal bijna zeker aanwezig zijn. We willen onze krachtige boodschap blijven uitdragen en jongeren op het hart drukken dat ze er alles aan moeten doen om gehoorschade te vermijden. Eenmaal je aan oorsuizen lijdt, is het te laat. Je kunt er niet meer van genezen.”
Zou je later in Torhout willen blijven wonen?
“Heel graag. Of toch op z’n minst in de dichte omgeving. Met mijn oorsuizen verkies ik een rustige woonplaats. Ik wil dus in geen geval in een grote, drukke stad gaan wonen. Te veel lawaai is belastend voor mijn oren. Ik krijg op die manier bovendien het gevoel dat mijn tinnitus erger zal worden. Ik snak naar stilte.”
Wat vind je het mooiste en het lelijkste plekje in Torhout?
“Ik ga geregeld een eindje joggen langs de oude spoorwegbedding De Groene 62. Nooit lange afstanden, maar voldoende om tot rust te komen. Het is er groen en mooi. Het minst aangenaam daarentegen vind ik de stationsomgeving. Eigenlijk kom ik daar niet graag. De Stationsstraat heeft weinig aantrekkelijks te bieden.”
Heb je na je studies een concreet beroep voor ogen?
“Het liefst zou ik aan zogenoemde gezondheidscommunicatie willen doen. In dienst van een ziekenhuis of een ziekenfonds. Of in opdracht van de overheid. Zoiets leunt nauw aan bij wat ik met De Tuut van Tegenwoordig onderneem. Misschien kan mijn titel Krak van Torhout 2016 een troef zijn bij het solliciteren.” (lacht)
Bio p>
Privé
Bert werd geboren op 3 mei 1994 en woont bij zijn ouders Jens Lecomte (53) en Hilde Vansteenkiste (bijna 54) in de Gwijde van Dampierrestraat 32 in Torhout. Hij heeft een zus Klaartje (25) en twee broers, Pieter (26) en Thijs (20).
Loopbaan
Bert heeft aan de KU Leuven het masterdiploma Communicatiewetenschappen behaald en volgt nu nog een verkort traject Crossmedia-Ontwerp aan de Arteveldehogeschool in Gent.
Vrije tijd
Als voetbalfan heeft Bert een abonnement voor de thuismatchen van SV Waregem. Zijn grootste passie is zijn project ‘De Tuut van Tegenwoordig’.
Alle Kraks van 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier