Timing van nieuwe Brugse expohal zit op schema: BRUSK te bezichtigen op open wervendag

De meiboom werd onder grote belangstelling op BRUSK geplaatst. © svk
Stefan Vankerkhoven

Burgemeester Dirk De fauw heeft vrijdagnamiddag ‘de meiboom’ geplaatst op de werf van de toekomstige expohal BRUSK aan de Garenmarkt in Brugge. “Het hoogste punt is bereikt, de eerste stalen constructie geplaatst. De timing van dit groot project verloopt naar wens. In mei 2026 kan BRUSK in gebruik worden genomen”, stelt de Brugse burgemeester. BRUSK is zondag een van de te bezichtigen bouwwerven op open wervendag.

Voor de luttele som van 47 miljoen euro realiseert het consortium CIT Blaton de toekomstige tentoonstellingshal BRUSK op de Garenmarkt in Brugge. 27 miljoen euro wordt opgehoest door Vlaanderen, de rest door de Stad Brugge. Commercieel directeur Geert De Kegel van CIT Blaton wees op de eeuwenoude traditie van de meiboom plaatsen: “Als een aannemer het hoogste punt van de bouw bereikt, plaatst hij symbolisch een meiboom om het project voorspoed en een vruchtbare bodem voor activiteiten toe te wensen.”

Kunstenfestival

Volgens Dirk De fauw verlopen de bouwwerken naar wens: “De timing wordt gerespecteerd. Je kunt nu al zien hoe de site er zal uitzien, met zijn twee tentoonstellingszalen. Op 8 mei 2026 moet het project klaar zijn, met twee grote expo’s: een tentoonstelling vol oude kunsten waarin Brugge centraal staat en een solo-expo van een belangrijk hedendaags kunstenaar. Er zal dan een feestweek op touw gezet worden.”

Het plaatsen van ‘de meiboom’ op BRUSK.
Het plaatsen van ‘de meiboom’ op BRUSK. © svk

“Van 5 december 2025 tot 15 maart 2026 krijgen de Bruggelingen al een voorproefje, met een kunstenfestival in de weekends en de schoolvakanties. Het aanpalende onderzoekscentrum BRON, waar wetenschappers van over de hele wereld zullen onderzoek verrichten rond oude Brugse kunst, zal nog eerder klaar zijn: op 7 november 2025. Op 27 en 28 november 2025 vormt het eerste congres in BRON rond de figuur van Hans Memling”

Dirk De fauw schroeft de stalen constructie vast.
Dirk De fauw schroeft de stalen constructie vast. © svk

Ontmoetingsplek

Architect Paul Robbrecht, die eerder al het Concertgebouw in Brugge ontwierp, wees op het opmerkelijk zicht op de Halletoren die de bezoekers van BRUSK vanuit een groot raam in de ‘scala grande’ zullen hebben: “Dat naar het Noorden gericht raam verwijst naar de schilderateliers, waardoor de kunstenaars ijdens het beoefenen van hun ambacht invallend licht hadden. BRUSK zal ook een ontmoetingsplek met grand café, aula, museumshop en groen park worden, waar je vrij kan rondlopen. Een publieke ruimte, met smalle paden doorheen de stad.”

Zo zal de grote expohal eruit zien.
Zo zal de grote expohal eruit zien. © BRUSK

Info over BRUSK op www.bruskbrugge.be en over alle werven van open wervendag op zondag 26 mei: www.openwervendag.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier