Tijdscapsule gaat voor periode van een halve eeuw in de grond

Ongeveer op deze plaats aan de voorzijde van de Sint-Pieterskerk gaat de tijdscapsule in de grond: v.l.n.r. Lisa Den Baes (Sivi), Silke Deschoemaeker (VLTI), Stijn Debruyne (VTI), Andy Corneillie (Eureka) en Ilona Verlinde (Vrijetijdshuis). (foto JS)
Redactie KW

Vijf plaatselijke secundaire scholen vullen een zogenoemde tijdscapsule, die op zaterdag 2 september om 16 uur, tijdens het officiële openingsweekend van de nieuwe stadskern, aan de voorzijde van de de Sint-Pieterskerk in de grond verdwijnt. Het is de bedoeling dat de capsule pas in 2073 weer opgegraven wordt. De leerlingen die aan het project hebben meegewerkt, zullen dan in principe tussen de 65 en de 70 jaar zijn.

Gebeitelde deksteen

Een tijdscapsule is een koker gevuld met voorwerpen die bedoeld zijn om mensen in de toekomst een beeld te laten krijgen van een bepaalde tijdsperiode. De scholen die aan het project bijdragen, zijn het Sint-Jozefscollege, Sivi, het VLTI, Eureka en het VTI, dat de capsule trouwens gemaakt heeft. Het idee voor het leuke initiatief is onder impuls van Ulrich Develter gegroeid vanuit de deelraad Kunst van de cultuurraad.

De koker met de tijdscapsule wordt afgedekt met een grote, mooie steen, ontworpen door Xavier Claerhout van de zaak Kopie-Krant op de Markt. Hij is in zijn vrije tijd letterkapper en heeft in de steen een opschrift gebeiteld dat even eenvoudig als duidelijk is: Tijdscapsule 2023-2073. Eerst was er gedacht om de capsule voor 75 of zelfs 100 jaar in de grond te stoppen, maar dan zou er wellicht niemand van de huidige generatie het opgraven kunnen meemaken, wat jammer zou zijn.

Recepten en kranten

Wat er zo allemaal in de tijdscapsule terechtkomt? “Vooreerst een brief van burgemeester Kristof Audenaert aan de Torhoutse bevolking in 2073”, aldus diensthoofd Wannes Devos van het stedelijke Vrijetijdshuis. “Daarnaast een brief van schepen van Cultuur Lieselotte Denolf met wat uitleg over de capsule. Voorts in hoofdzaak zaken die ons door de vijf scholen zijn aangereikt. Dan denk ik aan kookrecepten anno 2023, iets over de schoolwerking, foto- en nieuwscollages over de huidige tijd, enzovoort. We stoppen er ook enkele kranten bij. Plus een stukje poëzie van stadsdichter Marc Coulier over de nieuwe Markt en de capsule.”

Iedereen mag op 2 september het moment waarop de tijdscapsule voor een halve eeuw in de bodem wordt gedropt, komen bijwonen. Benieuwd wie er in 2073 bij het opgraven nog bij zal zijn. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier