Tielt: “Metsers en dokters, iedereen zingt mee, we zijn vrienden”

Krak Rik Stevens, samen met een deel van de Amuzangleden. "Het is een hechte vriendengroep, zoveel meer dan een koor." (Foto Ronny Neirinck) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

2016 was een bijzonder jaar voor het koor Amuzang op Sint-Jozef-Werkman. De zangers en zangeressen vierden de zestigste verjaardag van het koor. Daar mag nu nog een feestelijk staartje aan gebreid worden, want hun dirigent Rik Stevens krijgt dit jaar de titel Krak van Tielt. “Dat doet deugd.”

“Het is een enorm leuke vorm van waardering, ik ben echt content dat iemand uit de culturele sector dit jaar Krak van Tielt moet worden, in een jaar waarin de cultuur in onze stad het o zo moeilijk had”, zegt Rik, die meteen refereert naar het zalenprobleem dat is ontstaan sinds de (tweede) sluiting van het cc Gildhof. “Cultuur heeft Tielt groot gemaakt, het werd tijd dat we nog eens een hart onder de riem werden gestopt. Ik was onlangs nog op de voorstelling Romeo+Romeo van Theater Dakwerken. Een prachtproductie, maar in heel benarde omstandigheden. En dan moesten ze na afloop het stadsbestuur nog danken voor de locatie. Tja.”

Muziek vanaf zijn 11de

Rik is geboren met een solsleutel in de maag. “Dat klopt, mijn vader was lid van Vermaak na Arbeid”, blikt Rik terug. “In de zomer van 1968 werd er voor het eerst een beroepsdirigent aangesteld. Die wou wat meer jeugd in zijn harmonie en daarom organiseerde hij tijdens de vakantie muziekles in de Heilig Hartschool. Ik was toen elf en moest er verplicht naartoe. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Al snel besefte ik dat je alle muziek kunt spelen als je alleen nog maar de noten onder de knie hebt.”

Hart onder de riem voor cultureel Tielt

De familie Stevens was een echte muzikale familie. “We waren met tien kinderen thuis en het was niet zoals vandaag. Toen zaten we ‘s avonds niet gezellig in de zetel voor de televisie, neen, we zongen gewoon samen. Het aantal uren dat we met het hele gezin samen gezongen hebben is amper te tellen.”

Uiteindelijk leerde Rik eerst trompet spelen, maar hij begon ook al snel te zingen. “Klopt, al sinds 1969 zing ik mee met het koor van Sint-Jozef-Werkman. Ik heb er zelfs een jeugdkoortje opgericht toen ik 14 jaar was. De mensen die toen in dat jeugdkoor zaten, die praten er nog van! We hebben er echt een toffe tijd beleefd.”

Vriendengroep

In 1992 werd Rik dan dirigent van het koor. “Na het overlijden van zuster Ferdinanda, die op haar brommertje aangereden werd in de Ieperstraat. Ondertussen onderging het koor een evolutie. We kregen de naam Amuzang en we brengen meer en meer moderne muziek. Je kunt niet anders als je leden wil blijven aantrekken. Maar één ding is hetzelfde gebleven: we zijn één grote vriendengroep. Iedereen respecteert elkaar. Dokter, metser, iedereen zingt mee. Dat maakt Amuzang zo’n mooi koor.”

(RDC)

Vragenrondje

Rik, je bent leerkracht. Was je niet liever beroepsmuzikant geworden?

“Ik heb inderdaad muziek gestudeerd aan het conservatorium. Maar je moet geluk hebben om in een orkest te kunnen spelen. Er moeten in de eerste plaats al plaatsen vrijkomen en dan moet je nog eens deelnemen aan een examen en dat is bijna zo inspannend als een zware sportwedstrijd. Ik heb examen gedaan bij het leger en de muziekkapel, maar jammer genoeg was er telkens één beter. Daarna is er nooit geen plaats meer vrijgekomen.”

En dus ben je leerkracht geworden?

“Klopt, ik vind dat trouwens nog altijd de mooiste job die er bestaat. Ik heb altijd het geluk gehad dat ik voor een goed publiek mocht staan. Toegegeven, ik heb de leerlingen ook al eens moeten terroriseren met een blokfluit, maar de leerlingen gingen altijd mee in de ontdekkingstocht.”

Naast lesgeven in twee scholen ben je dus ook dirigent bij Amuzang, daar kruipt ongetwijfeld ook veel tijd in?

“Klopt, heel veel van onze partituren heb ik zelf op papier gezet. Vroeger was dat zelfs nog voornamelijk handwerk: elk nootje moest één voor één worden opgeschreven. Had ik dat niet gedaan, dan was er ongetwijfeld heel veel muziek verloren gegaan. Vandaag hebben we natuurlijk de computer, een grote verademing.”

Hoe zie je de toekomst van het koor?

“Veel zal afhangen van wat met de kerk zal gebeuren. Zonder twijfel zullen koren moeten gaan samenwerken. Gelukkig werken we al goed samen, zo werk ik bijzonder graag samen met Tom Hoornaert. Het is een plezier om met hem te werken. Dergelijke samenwerkingen zijn de toekomst.”

Bio

Privé

Rik Stevens is 59 jaar. Hij is de echtgenoot van Veerle Borms en vader van Liesl en Dieter. Hij is de trotse opa van de tweeling Emma en Laura (2,5 jaar).

Loopbaan

Na de kunsthumaniora trok Rik naar het conservatorium van Gent. Nu geeft hij les muzikale opvoeding aan het eerste en tweede BSO in het Sint-Jozefsinstituut en notenleer aan de volwassenen van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord, waar hij ook lessen koperinstrumenten geeft.

Vrije tijd

Rik is dirigent bij Amuzang (Sint-Jozef-Werkman). Hij tuiniert en fietst ook graag.