Tante Els kiest voor carrièreswitch en zet breiwinkel stop: “Mijn passie voor breien is er echter nog steeds”

Breiclub Tante Els sloot winkel in Dadizele maar breit nog steeds voor het goede doel. Op de foto Emilie Debusschere, (tante) Els Pauwelyn, Bart Petillion, Kaat Blomme, Birgen Blomme en Gerda Petillion. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Door onder andere de dure aankoopprijzen van de wol zette Els Pauwelyn recent haar breiwinkel ‘Tante Els’ stop. Ze maakte een carrièreswitch en koos voor het onderwijs. “De overgang verliep gelukkig erg vlot. Mijn passie voor breien is er echter nog steeds. Binnenkort neem ik opnieuw voor het goede doel deel aan de wereldbreidag.”

Els Pauwelyn uit de Mandellaan in Dadizele runde tien jaar lang haar breiwinkel ‘Tante Els’. “Maar na de coronacrisis draaide de winkel minder goed. De vele prijsstijgingen, de onzekere voorraad, de dure aankoopprijzen en de stijging van vaste kosten zorgden ervoor dat ik een moeilijke beslissing moest nemen.”

Els sloot recent haar winkel en zocht naar een nieuwe uitdaging. “Tante Els werd plots juf Els. Onze dochter staat sinds dit schooljaar ook in het onderwijs. Het leek me dan ook een goede keuze om dezelfde weg te bewandelen.” Terwijl Els in avondonderwijs haar diploma probeert te behalen is ze momenteel al in drie verschillende scholen aan de slag. Daar geeft ze onder andere het vak godsdienst.

Hoewel ze nu een totaal andere job beoefent is de passie van Els voor breien niet verdwenen.

Wereldbreidag

Net zoals de voorbije jaren neemt ze deel aan de wereldbreidag die plaatsvindt op 8 juni. Het initiatief werd opgericht door twee Britse vriendinnen die vonden dat er te weinig sociaal contact was. Sindsdien breien op wereldbreidag overal ter wereld mensen samen. Zo ook dit jaar weer langs de Mandellaan in Dadizele. “Net zoals de voorbije edities koppelen we ook nu weer een goed doel aan het initiatief.”

Els zette zich de voorbije jaren in voor ‘Vrienden der Blinden’. Ze breide niet alleen, maar nam zelf tot twee keer toe een puppy in huis om die voor te bereiden op een toekomst als blindengeleidehond. “Dit jaar kiezen we voor dezelfde organisatie als goed doel: Dogs4Blind.” De organisatie uit Knokke bestaat al sinds 2012 en helpt slechtziende jongeren tussen 12 en 18 jaar aan een blindengeleidehond. “Vanaf juli neem ik ook weer een hondje in huis dat hopelijk later een slechtziende jongere kan helpen.” Wie Dogs4Blind wil steunen kan op de wereldbreidag langskomen in de Mandellaan. Deelnameprijs bedraagt 10 euro voor een hele dag. In die prijs zijn een gebakje en een drankje inbegrepen. Voor een halve dag betaal je 6 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier