Stopcontact op zee bijna klaar

Redactie KW

Het stopcontact op zee of Modular Offshore Grid (MOG) van Elia is zo goed als klaar om vanaf september de elektriciteit van vier windmolenparken op zee aan land te brengen. Vanuit het MOG, dat 40 km van de kust ligt, vertrekken drie kabels naar Zeebrugge. Elia investeert hier 400 miljoen euro.

Donderdag brachten minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) en minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD), samen met de burgemeesters Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende en Dirk De fauw (CD&V) van Brugge, een bezoek aan het stopcontact op de Noordzee.

Energietransmissiebedrijf Elia realiseert het project in een recordtijd: vorig jaar werd de jacket geplaatst, de onderbouw die tot een diepte van 60 m verankerd zit in de zeebodem. Begin dit jaar startte het ingraven van de drie kabels in sleuven, 1 tot 3 m onder de zeebodem. De kabels zijn 28 cm dik en wegen 110 kg per lopende meter. In april werd het eigenlijke platform geplaatst, dat zo’n 30 m hoog is en waarvan de topside 41 m boven het wateroppervlak uitsteekt. Je kan er verblijven, maar dat zal alleen gebeuren voor onderhoudswerken en bij stormweer. In principe is het MOG onbemand. In september moeten de werken volledig klaar zijn.

Voor vier windmolenparken

Vijf bestaande windmolenparken blijven ook in de toekomst zonder het MOG werken: het allereerste windmolenpark C-Power landt aan tussen Oostende en Bredene, Belwind, Nobelwind, Norther en Northwind landen aan in Zeebrugge. Ook het Rentel-windmolenpark is al operationeel, maar de kabel van Rentel wordt door Elia overgenomen een aangesloten op het stopcontact op zee. De drie toekomstige parken Seastar, Mermaid en Northwester 2 zullen hun stroom ook aan land brengen via het MOG.

In totaal zullen dus vier windmolenparken gebruik maken van het MOG“, vertelt project manager Tom Pietercil van Elia. “We werken met drie kabels van 220 kV, in totaal 130 km, wat een besparing van één kabel of 40 km betekent. Maar door de krachten te bundelen, boeken we natuurlijk ook heel wat efficiëntiewinst.”

De eerste van twee kabels werd in de eerste weken van mei succesvol aan land gebracht in Zeebrugge. Hier worden de kabels verbonden met de al bestaande ondergrondse kabels op land richting het hoogspanningsstation van Stevin in Zeebrugge. Een tweede kabel wordt later deze maand aan land verwacht. Ook op zee zijn de werken volop bezig om de kabels aan te sluiten op het platform. Een technisch huzarenstukje.

Nog tweede stopcontact op komst

“Het MOG is belangrijk om de hernieuwbare energie van de windparken veilig en efficiënt aan land te brengen”, aldus Chris Peeters, ceo van Elia. “Het project zorgt ervoor dat 40 km aan kabel kan bespaard worden en zorgt daarenboven voor meer bevoorradingszekerheid. Als één van de offshorekabels defect is of uitvalt, kunnen de windparken hun energie toch blijven afleveren op het Belgische net.”

We zien v.l.n.r. Brugs burgemeester Dirk De fauw, minister van Energie Marie Christine Marghem, burgemeester van Oostende Bart Tommelein, ceo van Elia Chris Peeters en minister van de Noordzee Philippe De Backer voor het stopcontact op de Noordzee. (foto HH)
We zien v.l.n.r. Brugs burgemeester Dirk De fauw, minister van Energie Marie Christine Marghem, burgemeester van Oostende Bart Tommelein, ceo van Elia Chris Peeters en minister van de Noordzee Philippe De Backer voor het stopcontact op de Noordzee. (foto HH)

Zoals bekend komt er in Belgische wateren, voor de westkust, nog een tweede windmolenzone tegen 2030. Elia voorziet een MOG II om de stroom van die windparken ook gebundeld aan land te brengen, normaliter in Oostende. “Het MOG speelt een essentiële rol in de omschakeling naar meer hernieuwbare energie“, zegt Chris Peeters. “We zijn heel trots dat we daarin een voortrekkersrol kunnen spelen. “

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier