Schrikkelkind Niek (40) viert tiende verjaardag: “Opvallend hoeveel mensen weten wanneer ik echt verjaar”

Als attentie kreeg Niek twee ballonnen die samen het cijfer tien vormen. © CMW
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Vandaag, donderdag 29 februari, wordt er een feestje gebouwd ten huize Benoot in Zillebeke bij Ieper. De reden: uitbater Niek Benoot wordt 40 jaar oud, maar kan omwille van zijn geboorte op een schrikkeldag slechts om de vier jaar zijn verjaardag echt beleven. “Je zou nog verbaasd zijn over de hoeveelheid mensen mij die dag een attentie sturen.”

Waarvan dat eigenlijk komt, een schrikkeljaar? De extra dag in zo’n jaar werd ingevoerd omdat een kalenderjaar van 365 dagen 6 uur korter is dan een tropisch jaar. Een tropisch jaar is de tijd dat de aarde nodig heeft om in haar baan rond de zon van lentepunt naar lentepunt te gaan. Daarbij liggen de seizoenen vast. Zo’n tropisch jaar is dus niet exact 356 dagen. Het tekort wordt opgevangen door om de vier jaar een schrikkeldag in te lassen. Een gevolg is wel dat mensen die op die schrikkeldag, namelijk 29 februari, geboren worden, eigenlijk maar één keer om de vier jaar hun echte verjaardag kunnen vieren. “Ik hoor soms verhalen van moeders die de gynaecoloog vragen er alles aan te doen om maar niet te bevallen die dag, maar ik ben dus wel geboren op een schrikkeldag”, zegt Niek Benoot, uitbater van het Hoge Crater Museum in Zillebeke. “En hoewel ik ondertussen 40 jaar oud ben, vier ik dus mijn tiende verjaardag.”

“Als kind was dat wel een beetje vreemd”, zegt Niek. “Maar echt last had ik daar nu niet van. Met de lagere school gingen we in die periode van het jaar telkens op bosklassen in de Lork in Kemmel. Iedereen deed dan altijd zijn best om mij een leuke verjaardag te bezorgen. Wat ik mij wel nog goed herinner, was de dag dat ik om mijn rijbewijs ging. Het was toen geen schrikkeljaar en nadat ik mijn praktisch examen met vrucht had afgelegd, wilde ik zo vlug mogelijk mijn rijbewijs in handen hebben. De 28ste februari ging ik naar het stadhuis met mijn documenten. De dame aan het loket wees mij er echter op dat ik eigenlijk nog geen 18 was. Ik probeerde haar nog te overtuigen, maar het was een moeite voor niets. Ik ben dus op 1 maart nog eens mogen terugkeren (lacht).”

Om de vier jaar een feestje

Vanaf zijn twaalfde levensjaar besloot Niek om telkens op zijn echte verjaardag een feestje te bouwen. “En ik doe dat nog steeds. Als je dat slechts om de vier jaar kan doen, dan doe je het beter goed. Ik nodig dan vrienden en familie uit om mee te vieren. Slechts één keer deed ik het niet, namelijk in 2016. In dat jaar vonden de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs plaats. Dat had een felle invloed op het aantal bezoekers in ons museum. Alles viel stil en ik voelde mij daarbij echt niet goed. Daarom dat ik besloot om mijn verjaardag niet te vieren.” Tot op de dag van vandaag heeft Niek daar spijt van, want het duurde in totaal acht jaar voor hij opnieuw het glas kon heffen op zijn verjaardagsfeestje.

In een ‘normaal’ jaar krijgt Niek niet veel verjaardagskaartjes of andere attenties. “Maar het is opvallend hoeveel mensen weten wanneer ik echt verjaar. Zo waren er hier deze week Engelse touroperators op bezoek, en één daarvan had een grote kaart met daarop felicitaties op mee voor mij. Ik vermoed dat ze mijn verjaardag automatisch associëren met een schrikkeljaar.” Woensdag bracht Bpost al een grote doos voor het feestvarken, met daarin twee ballonnen die samen het cijfer tien vormden. “Van mijn meter”, zegt Niek.

Eclair voor schrikkeljarigen in Heule

Dit jaar kreeg Niek een telefoontje van het tv-programma De Droomfabriek. De makers van dat programma gingen op zoek naar initiatieven om mensen te verrassen die ‘schrikkeljarig’ zijn. Niek en andere schrikkeljarigen moesten een stukje film opnemen om wat te reclame te maken voor het initiatief. Bakker Wouter Soete in Heule ging daarop in en geeft donderdag een eclair aan mensen die op 29 februari jarig zijn.