Oquin (30) en Lana (28) verwelkomen ‘schrikkelbaby’ Billie in AZ Oostende: “Naarmate die 29ste dichter kwam, begon de stress te groeien”

Billie is het vierde kindje van Oquin en Lana uit Gistel. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

AZ Oostende zag op 29 februari maar liefst zes zogenaamde schrikkelbaby’s geboren worden en een zevende was bij het ter perse gaan nog op komst. De eerste was Billie, het vierde kindje van Oquin Bouillart (30) en Lana Impincs (28) uit Gistel. “We hadden nog zo gehoopt dat Billie niet op 29 februari geboren zou worden, tevergeefs”, zegt een toch trotse mama.

Het zal je maar overkomen: uitgerekend worden op 23 februari en uiteindelijk toch nog bevallen op 29 februari, zes dagen later. Het overkwam Lana. Donderdagmorgen beviel ze om 8.01 uur van een flinke zoon. Het is het vierde kindje voor het gezin, na Bruce (8), Leon (5) en Gaston (2). “Billie was geen bewuste keuze”, vertelt mama Lana. “Ik heb altijd gezegd dat ik er twee wou, Oquin wou er vier. Uiteindelijk zijn het er dus ook vier geworden.”

Om de vier jaar een groot feest

En die vierde is meteen een zogenaamde schrikkelbaby: geboren op 29 februari, en dat kan maar een keer om de vier jaar. “We waren dus inderdaad uitgerekend voor 23 februari, maar Billie dacht daar anders over”, zegt Lana. “Naarmate die 29ste februari dichter kwam, begon ook de stress te groeien. Eigenlijk wilden we dat helemaal niet. Stel je voor: om de vier jaar de verjaardag van je zoon kunnen vieren.”

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag werd duidelijk dat Billie inderdaad had besloten om op 29 februari ter wereld te komen. “Toen mijn water brak, was dat het eerste wat ik dacht: toch niet op 29 februari? Maar uiteindelijk zijn we wel heel blij dat Billie er eindelijk is. De bevalling is uiteindelijk vlot verlopen, net als de zwangerschap”, aldus Lana.

“Hoe we hem dat gaan uitleggen? Met handen en voeten”

Wanneer ze zijn verjaardag nu zullen vieren de komende jaren? “Zijn verjaardag vieren op 28 februari zou in mijn hoofd niet kloppen, want dan was hij er nog niet. Dus gaan we dat doen op 1 maart. En uiteraard gaan we om de vier jaar een groot feest geven. Hoe we hem dat gaan uitleggen? Met handen en voeten. De eerste verjaardagen zal hij er geen snars van begrijpen, maar als hij ouder wordt zal het voor hem wel duidelijk worden waarom we zijn verjaardag niet op de 29ste vieren”, besluit de jonge mama.

Zeven in totaal

In AZ Oostende werden minstens zes baby’s geboren op 29 februari. Een zevende was bij het ter perse gaan nog op komst. “Het is vrij uitzonderlijk dat er zo veel baby’s geboren worden de 29ste”, zegt hoofdvroedvrouw Charlot Demeulemeester. “Het ging in dit geval allemaal om spontane bevallingen. Mensen die een baby verwachten via keizersnede, wachten meestal een dagje langer.”