‘Santé Henk’: nieuwe OBUZ massaal geserveerd om betreurde brouwer te herinneren
Zelf kon brouwer Henk (44) niet meegenieten van een OBUZ op de heropende terrassen in zijn geliefde Passendale. Maar heel wat vrienden, kennissen en streekbewoners proefden wel al tienduizenden pintjes van zijn nieuwe bier, dat gebrouwen wordt met gerst van de eigen hoeve. Intussen is er zelfs buitenlandse interesse voor het eerste Belgische boerderijbier. “Zijn droom werd zijn nalatenschap, jammer dat hij dit niet meer mocht meemaken.”
‘Ik was er overal graag bij’, staat te lezen op het rouwkaartje dat Henk Lemaire (44) nog zelf hielp maken voor hij op 15 april overleed aan kanker. De brouwer uit Passendale had maar wat graag meegemaakt hoe verschillende horecazaken in primeur zijn eerste Belgische boerderijbier OBUZ serveerden op de heropende terrassen. Het bier is gebrouwen op basis van de gerst op zijn landerijen, waar door de Slag om Passendale nog talloze obussen begraven liggen.
“Gif nu moar vulle sjette”
Met een OBUZ in de hand haalden medevennoten Stef Dejonghe (55) en Sophie Vantomme (45) in het eerste terrassenweekend van het jaar herinneringen op aan hun vriend. “Zijn laatste woorden maakten indruk op mij”, vertelt Sophie. “ Gif nu moar vulle sjette . Plots klonk hij even weer zoals we hem altijd gekend hebben.”
“OBUZ was een levensdroom van Henk, die hij pas kon realiseren toen hij begin april te horen kreeg dat hij niet zoveel tijd meer had. Ervoor was er altijd ergens wel hoop dat hij zijn darmkanker kon overwinnen. Dat het plots zo snel ging, had niemand verwacht. Het is jammer dat hij dit niet meer mocht meemaken. Hij was heel populair in de Passendaalse cafés en het lokale verenigingsleven.”
‘Erfenis levendig houden’
“Zijn grootste wens was dat zijn bier bleef bestaan en dat we brouwen met de gerst rond zijn boerderij”, zegt Stef. “We zijn nu een maand bezig en verkopen onze brouwsels telkens uit, goed voor zo’n 9.000 pintjes per week. We verdelen nu aan een twintigtal locaties in West-Vlaanderen en hopen straks heel Vlaanderen te dekken.”
“Intussen is er interesse om het bier te exporteren naar Nederland en Spanje. We kunnen de telefoons even niet meer volgen: we worden overspoeld met de vraag waar OBUZ nog te verkrijgen is. Zo werd de droom van Henk noodgedwongen zijn nalatenschap. Hij leeft verder in zijn bier en wij blijven hard werken om zijn erfenis levendig te houden.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier