Saar Depuydt zet zich in voor transmigranten in Duinkerke: “Helemaal niet meer vluchtelingen dan normaal”

Nancy Boerjan

Volgens gouverneur Carl Decaluwé is het aantal mensen dat vanuit Noord-Frankrijk en de grensstreek naar Engeland probeert over te steken, de voorbije weken toegenomen. Dat zij met het oog op de Olympische Spelen uit Parijs worden geweerd, zou daar een oorzaak van zijn. Vrijwilligster Saar Depuydt, die wekelijks met voedselpakketten naar Duinkerke rijdt in een poging om er de hoogste nood te lenigen, deelt die visie niet. “In de lente en de zomer neemt het aantal mensen dat de oversteek waagt toe, elk jaar opnieuw.”

Saar Depuydt (42) deelt intussen al negen jaar elke week als vrijwilligster 200 tot 300 voedselpakketten uit aan mensen op de vlucht in Duinkerke. Ze laadt ook wekelijks een 20-tal powerbanks op voor hen. Fondsen daarvoor zamelt ze in via sociale media, daarin regelmatig gesteund door bekende Vlamingen als presentator Otto-Jan Ham en actrice Janne Desmet die de opbrengst van haar deelname aan het VRT-programma ‘Switch’ onlangs nog schonk aan het initiatief van Saar.

Op haar Instagramaccount deelt de West-Vlaamse systematisch de verhalen waarmee ze geconfronteerd wordt en kaart ze de mensonwaardige toestanden van vluchtelingen in de regio aan. In december vorig jaar kreeg ze voor haar inzet nog de Prijs voor Mensenrechten van de Liga voor Mensenrechten.

Meer vluchtelingen?

Saar groeide op in Bekegem (Ichtegem) en woont nu in Gent; ze is verbonden aan de Bernardusscholen in Oudenaarde als vervolgschoolcoach. “In de zomer van 2015 werd er in de media veel gesproken over de vluchtelingencrisis. Toen was ik nog leerkracht, waardoor ik in de zomervakantie heel wat tijd over had en niet zomaar bij de pakken wilde blijven zitten”, schetst ze hoe het voor haar begon. Sindsdien hielp ze mensen op de vlucht in onder meer Calais, sinds 2019 doet ze dat in Duinkerke.

De kampen in Calais en Duinkerke werden de voorbije jaren systematisch ontmanteld, maar vluchtelingen blijven er arriveren, leven er in geïmproviseerde tentjes en zoeken naar manieren om de levensgevaarlijke oversteek naar Groot-Brittannië te wagen. Dit jaar al verdronken daarbij verschillende mensen, onder wie een meisje van zeven. Volgens de politie worden ook aan onze kant van de grens meer vluchtelingen gespot. Begin april werd er op de E40 ‘s nachts een jonge Soedanees aangereden door verschillende auto’s. Eerder deze week onderschepte de scheepvaartpolitie nog een rubberboot met 57 mensen voor onze kust.

Niet nieuw

Maar in tegenstelling tot wat de voorbije weken in de media wordt gesuggereerd, ziet Saar de vele vluchtelingen in deze regio niet als gevolg van de nakende Olympische Spelen. “Ik hoor de gouverneur spreken over een toenemend aantal vluchtelingen in West-Vlaanderen, vanuit Duinkerke. Maar die stijging is er gewoon elke lente opnieuw, sinds jaren. Het betere weer zet die mensen er nog meer toe aan om hun kans te wagen, in het voorjaar en in de zomer is de zee op sommige momenten rustiger dan ‘s winters. Ook al is de situatie ook dan nog levensgevaarlijk”, meent Saar.

“Wat me wel opviel het voorbije jaar is dat waar het aantal mensen op de vlucht doorgaans afneemt in oktober, het er dit jaar de hele winter door even veel bleven. Onder hen ook opvallend veel mensen die Nederlands spreken, die komen dus niet uit Parijs maar uit Vlaanderen. Ik vermoed dat het mensen zijn die uitgeprocedeerd zijn of voor wie de procedure te lang duurt”, klinkt het nog. “De toon in het debat is de voorbije tijd verhard, en toch ben ik er van overtuigd dat het principe van ‘grenzen dicht’ gewoon niet zal werken. Een menselijker asielbeleid met de mogelijkheid om veilig en op een legale manier het land te bereiken waar je heen wil, zou al een stap vooruit zijn.”

Vluchteling verdronken

Saar maakt zich sterk dat veel mensen haar mening delen. “Ik krijg heel weinig negatieve reacties op wat ik doe. Ik toon wat er gebeurt op mijn sociale media, en daar reageren de meeste mensen begripvol en solidair op.”

Hoe ze zelf overeind blijft? “Niet”, glimlacht ze. In oktober vorig jaar werd het haar allemaal even te veel, nadat een vluchteling verdronk in Duinkerke en ze het slachtoffer als eerste vrijwilliger vond. Intussen is ze wel opnieuw aan de slag. “Want het probleem is acuut, maar krijgt veel te weinig aandacht. Pas als er iemand aangereden wordt op de E40 komt dit bij ons in het nieuws. Maar in Noord-Frankrijk gaat geen maand voorbij of er vallen slachtoffers.”

Giften voor de actie van Saar zijn steeds welkom op BE03 0017 9332 5084 met vermelding van ‘Hulp Duinkerke’.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier