Romaanse vieringtoren afgebrande kerk wordt heropgebouwd

De Sint-Jan de Doperkerk brandde zes jaar geleden af.© GV
De Sint-Jan de Doperkerk brandde zes jaar geleden af.© GV
Redactie KW

Er is eindelijk een beslissing genomen in het dossier rond de heropbouw van de deels afgebrande Sint-Jan de Doperkerk van Anzegem. Op 4 januari 2021 zal aannemer Artes Woudenberg NV uit Brugge starten met de restauratie en heropbouw van de Romaanse vieringtoren, sacristie en het koor van dit beschermd monument. De kosten voor deze werken bedragen 1.638.370,08 euro, exclusief BTW.

Het zal enkel het oudste gedeelte uit de 12de en 13de eeuw zijn dat heropgebouwd en in zijn oorspronkelijke staat hersteld wordt, net als het uurwerk, de beiaard en de klokken.

“Samen met de kerkfabriek en Onroerend Erfgoed hebben we als gemeentebestuur beslist dat de heropbouw van de kerk niet meer zal gebeuren in haar oorspronkelijke vorm”, zegt schepen van Financiën Johan Delrue (SAMENéén).

Binnentuin

“Voor de heropbouw van het schip zitten we in februari opnieuw samen om de verschillende mogelijkheden te bekijken. Voorlopig is daarover nog geen beslissing genomen. Er zal alleszins iets creatiefs mee gedaan worden, we denken in de richting van een binnentuin als mooie buitenontmoetingsplaats.”

“De kerkelijke functie verdwijnt, maar er zal wel een bezinningskapel onder de toren ontworpen worden voor maximum 50 personen. Ook de verdere invulling van De Vierschaar moet nog vorm krijgen. Het kan een mooie open ruimte worden in onze gemeente, waar het aangenaam vertoeven is. Een denkpiste is om er een tweede marktplaats voor Groot-Anzegem te voorzien.”

Gemeentelijke diensten

Dit jaar zal het zes jaar geleden zijn dat de kerk in het centrum van Anzegem werd verwoest door een brand. Een ontploffing in de stookruimte op 16 oktober 2014 was daar de oorzaak van.

Even lag de denkpiste op tafel om bij de heropbouw de gemeentelijke diensten erin onder te brengen of een ontmoetingsruimte te voorzien, maar door de aankoop van de gebouwen van Escolys in Ingooigem eind januari 2019 werden de plannen voor restauratie van het schip van de kerk definitief opgeborgen. (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.