Gemeente Anzegem wil Escolys opkopen

Gemeenteraadslid Maurice Vanmaercke. © GB
Redactie KW

Gemeente Anzegem heeft gisteren een bijzondere vergadering gehouden waarop werd bekendgemaakt dat de gemeente het bedrijvencomplex Escolys wil overkopen. De weverij is immers overgegaan tot vereffening en is op zoek naar mogelijke kopers. De gemeente Anzegem wil er zijn diensten in centraliseren.

“Wij willen Escolys inderdaad kopen, dat is een feit. Maar hoe daar moeten we nog over nadenken”, bevestigt schepen van Financiën Johan Delrue (SAMEN één). De tijd dringt ook voor de gemeente want midden januari wil het bedrijf weten of de gemeente geïnteresseerd is. “We zijn er ondertussen al zes weken mee bezig. Ik vind het een kans voor Anzegem, we kunnen er heel wat mee doen. Het ligt centraal gelegen tussen Anzegem en Vichte.”

Heel wat uitdagingen

“Dat komt de rivaliteit tussen beide deelgemeentes ten goede en er zal zeker parking voldoende zijn”, vertelt burgemeester Gino Devogelaere (SAMEN één). Het bedrijvencomplex omslaat een oppervlakte van meer dan 2,5 hectare. Het zou door de gemeente aangewend worden voor de centralisatie van diensten. Zo zou het gemeentehuis en de administratieve diensten komen maar ook een centrale bibliotheek, kinderopvang, expo-ruimte,…

Volgens de geruchten wordt het gebouw op 7,5 miljoen euro geschat en net daar wringt het schoentje. “Dat is inderdaad een grote kost, maar daar hebben we al over nagedacht. We moeten ook de volgende legislatuur investeren in zone Fluvia (brandweerkazerne Deerlijk) en zone Mira (politiekazerne Waregem), dus we zitten al met heel wat uitdagingen. We denken erover na om een crowdfunding op poten te zetten waarbij de burgers dus ook kunnen investeren“, laat schepen van Financiën Delrue weten.

De burgemeester maant evenwel aan tot voorzichtigheid. “Er is nog niks gekocht, er is nog niks gebeurd. We zullen de bevolking informeren als de tijd rijp is, want ook zij zullen kunnen meebeslissen met de nieuwe legislatuur”, aldus de burgervader.

Restauratie Sint-Jan-de-Doperkerk

Wat de restauratie van de Sint-Jan-de-Doperkerk betreft is er minder goed nieuws. In de oorspronkelijke plannen zou een deel van de kerk voorbehouden zijn voor een aantal diensten uit het gemeentehuis. Maar door de mogelijke aankoop van Escolys vallen deze plannen in het water. Oppositielid Maurice Vanmarcke (CD&V – Eendracht) vreest dat de restauratie van de kerk op de lange baan geschoven zal worden.

“Er is amper geld om zo’n complex te betalen, ik vrees dan ook dat het bestuur het geld zal halen bij het budget van de kerk. Er gingen de laatste tijd al stemmen op om de restauratie aan te passen. Maar dat mag niet, want het gebouw is geklasseerd. De sacristie en de toren moeten gerestaureerd worden. Wat er met de rest van de kerk zal gebeuren is koffiedik kijken“, vreest Vanmarcke.

Schepen van Financiën bevestigt dat de plannen van de afgebrande kerk opnieuw afgetoetst moeten worden. “De restauratie van de kerk opnieuw besproken worden. Het budget is plots gestegen met meer dan 2,6 miljoen euro door plotse stabiliteitsproblemen en technieken waar nog geen rekening mee werd gehouden. En dat kan zomaar niet. Maar het is nog te vroeg om uitspraak te doen over de restauratie“, laat de schepen weten. De eigenlijke verkoop van Escolys zal nog duren tot september 2019 vanaf de vereffening rond is.

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier