Roger (86) moet vandaag afscheid nemen van zijn vriendin Rosalind (81) omdat ze geen verblijfsvergunning kreeg

Roger Herman en zijn Nieuw-Zeelandse vriendin Rosalind © FVDB
Redactie KW

Het wordt een emotionele dag voor Bruggeling Roger Herman (86) en zijn Nieuw-Zeelandse vriendin Rosalind Walker (81). Vandaag neemt ze immers het vliegtuig naar haar thuisland aangezien ze op 14 juli te horen kreeg dat ze niet langer in ons land mag verblijven. “De Dienst Vreemdelingenzaken heeft ons aangeraden om de komende maanden een nieuwe procedure op te starten”, zegt Roger.

De 2 tachtigers vonden elkaar terug in Nieuw-Zeeland nadat ze elkaar meer dan 60 jaar niet gezien hadden. Vorige maand kreeg Rosalind een brief waarin stond dat ze ons land moet verlaten. “Doordat mijn pensioen te laag is, wordt haar verblijfsvergunning geweigerd. Als gezinshereniger moet ik een netto-inkomen van 2.089 euro per maand kunnen voorleggen maar aan die voorwaarde kan ik dus niet voldoen. Ze houden geen rekening met de inkomsten van Rosalind”, verklaart Roger.

Veel medeleven

“Aangezien we in juli uitgebreid in de media kwamen, kregen we heel veel reacties. De mensen herkenden ons op staat en in de supermarkt en kwamen spontaan een babbeltje slaan. We hebben gemerkt dat velen met ons meeleven en het heel jammer vinden dat Rosalind niet kan blijven. We voelden zelfs boosheid bij sommigen.” Het koppel had al plannen gemaakt voor een reisje of een weekend Ardennen in het najaar. “Dat is nu niet meer mogelijk. We hebben onlangs nog een uitstap met de auto gedaan langs de kustlijn, van Blankenberge over Oostende en Nieuwpoort tot Adinkerke. En deze week gingen we nog met vrienden op restaurant in Wenduine. Dat zijn prachtige herinneringen die we zullen koesteren.”

Zondag brengen 2 nichtjes van Roger het koppel naar de luchthaven van Zaventem. “We hebben elkaar beloofd om ons sterk te houden en daar niet te staan huilen als een klein kind maar we weten ook dat je emoties niet tegenhoudt. Het wordt een vrij intensieve reis van 30 uur voor Rosalind. Ze is het meest zenuwachtig voor de overstap in de gigantische luchthaven van Dubai. Het wordt ook wennen aan de temperatuur want in Nieuw-Zeeland is het momenteel nog winter. Haar dochter zal haar opwachten bij aankomst in haar thuisbasis met een muts en een warme jas. Hier in Brugge hebben we prachtige jurken gekocht die ze in Nieuw-Zeeland zal dragen. Zo voelt ze nog onze liefde.”

Nieuwe procedure

“De bevoegde instanties hebben ons de procedure voor een visum D (nationaal visum lang verblijf red.) voorgesteld. Daarvoor moet Rosalind aankloppen bij het Belgisch consulaat in Christchurch of de hoofdstad Wellington. Zij moeten bevestigen dat het inkomen uit haar pensioen jaarlijks een stabiel bedrag is. Als dat goedgekeurd wordt, zal ze dat naar mij doorsturen en moet ik dat document afgegeven aan de Dienst Vreemdelingenzaken. We verwachten dat dit volledige administratieve traject niet voor februari 2025 mogelijk zal zijn aangezien er in de zomer veel diensten gesloten zijn in Nieuw-Zeeland. En het wordt sowieso afwachten welke nieuwe beslissing in België valt”, besluit Roger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier