Daniël Hoornaert uit Hooglede doet gigantische biercollectie van de hand

Daniël Hoornaert verzamelde 25 jaar lang bierflesjes van over heel de wereld. (foto JT)
Daniël Hoornaert verzamelde 25 jaar lang bierflesjes van over heel de wereld. (foto JT)
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Na 25 jaar neemt Hoogledenaar Daniël Hoornaert met spijt in het hart afscheid van zijn biermuseum. Wat ooit begon met een mand streekbieren, eindigde met een collectie van 4.000 bierflesjes, 5.000 glazen en 10.000 bierkaartjes.

Daniël Hoornaert (77) werkte in de bouw toen hij in 1995 een driedubbele beenbreuk opliep. Zijn collega’s schonken hem een grote biermand met een paar speciale flesjes in. Daniël spaarde de flesjes en dit was de start van wat later zou uitgroeien tot een gigantische verzameling.

“De eerste bierflesjes kregen een plaats in de veranda”, vertelt Daniël. “Maar al snel groeide de collectie waardoor ik alles verhuisde naar de garage. Ongeveer vijf jaar later heb ik het museum voor het eerst geopend voor publiek. Vervolgens is er ook nog een schuurtje bijgekomen.”

Meeste zelf gedronken

Noem het gerust een uit de hand gelopen hobby want de verzameling van Daniël dikte aan tot zo’n 4.000 bierflesjes, 5.000 glazen en 10.000 bierkaartjes.

“Achter elke fles zit een verhaal”

“Achter elke fles zit een verhaal,” vervolgt Daniël. “Veel flesjes kreeg ik van vrienden die ze meebrachten toen ze terugkeerden van een reis. Zo heb ik bieren uit 65 verschillende landen staan. De meeste van de biertjes heb ik zelf ook gedronken. Daar zitten heel wat lekkere biertjes bij, Bush bijvoorbeeld behoort tot mijn favorieten. Maar er zitten ook wel wat minder lekkere biertjes tussen.”

“Misschien ga ik toch een klein kastje met flessen houden als herinnering aan de collectie”

Daniël heeft nu besloten om te stoppen met zijn biermuseum, hij biedt zijn collectie te koop aan. “Zowel mijn vrouw als ikzelf zijn niet meer van de jongsten. Ik besloot om mijn collectie op een tweedehandssite aan te bieden.”

Levenswerk

“Het zou spijtig zijn om alles zomaar in een glascontainer te gooien want het gaat toch over mijn levenswerk. Er kwamen al een aantal liefhebbers langs. Alles van Duvel is al de deur uit en ook de bierkaartjes kregen een nieuwe eigenaar. Misschien ga ik toch nog een klein kastje met wat flessen houden als herinnering aan mijn collectie,” besluit Daniël.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier