Reconversie erfgoedsite Sint-Janshospitaal nu écht van start: “Dit moet een levendige en toegankelijke plek worden”

Met de ondertekening van de overeenkomst door Stad Damme, Global Estate Group en bouwgroep Monument gaat de reconversie van de site rond het Sint-Janshospitaal officieel van start. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Met de ondertekening van de overeenkomst door Stad Damme, Global Estate Group en bouwgroep Monument gaat de reconversie van de site rond het Sint-Janshospitaal officieel van start. Naast een grondige restauratie van de historische gebouwen komen er op de site ook 26 nieuwe huizen en appartementen.

De historische Sint-Janssite in het centrum van Damme wordt in de toekomst omgevormd tot een plek waar nieuwbouw en historische gebouwen hand in hand gaan. Dat is de ambitie waarvoor Stad Damme, Global Estate Group en bouwgroep Monument een samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend. Het hospitaal en de verblijven van de zusters uit de 13de en 17de eeuw, de Margaretavleugel, de kerktoren en bijhorende ruïne krijgen een grondige opfrisbeurt en restauratie. Daarnaast worden er 26 nieuwbouwhuizen en -appartementen gebouwd en is het de bedoeling dat de tuin een publiek toegankelijk stadspark wordt. “We zijn echt blij dat we concreet op het terrein kunnen beginnen werken om hier een echte doorwaadbare erfgoedsite van te maken. Dit moet een levendige en toegankelijke plek worden, met respect voor de geschiedenis en waar het ook aangenaam wonen is”, zegt burgemeester Joachim Coens (cd&v plus).

Harmonieus geheel

De nieuwbouw zal een harmonieus geheel vormen met de bestaande oude gebouwen.
De nieuwbouw zal een harmonieus geheel vormen met de bestaande oude gebouwen. © GF

Voor de concrete uitwerking neemt Group Monument de restauratie en de herbestemming van de historische gebouwen voor haar rekening en neemt projectontwikkelaar Global Estate Group de nieuwbouw in handen. Op de site zullen veertien huizen, negen appartementen, twee duplexappartementen en een studio gebouwd worden. Ook het historische hoekhuis, waar nu een boekhandel gevestigd is, wordt in het nieuwbouwproject geïntegreerd. Daarnaast wordt de Sint-Janssite, mét binnentuin, publiek toegankelijk via de Kerkstraat met een nieuwe steeg voor voetgangers. “De bedoeling is dat de nieuwbouw een harmonieus geheel vormt met de bestaande oude gebouwen en daarom hebben we ook voor een stijl gekozen die erg in lijn ligt met de historisch waardevolle architectuur”, zegt eigenaar Luc Beke van Global Estate Group. “Bovendien hebben we na veel onderhandelen een billijke oplossing gevonden voor het archeologisch vervolgonderzoek.”

Na het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het nieuwbouwproject kan groep Monument van start gaan met de afbraakwerken en het archeologisch vervolgonderzoek. Dat zou ten vroegste medio 2025 beginnen en zou minstens een jaar duren. Uit het eerder archeologisch onderzoek werden al laatmiddeleeuwse bewoningsresten terug gevonden die dateren vanaf de dertiende eeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier