Racistische commentaren over nieuwe Miss België schokken burgemeester: “Wat ze schrijven, durven ze nooit echt zeggen”

Kedist Deltour heeft roots in Ethiopië maar kwam op haar tiende naar België samen met haar jongere broer en zus. Sinds kort woont ze in Harelbeke.© BELGA/NICOLAS MAETERLINCK
Kedist Deltour heeft roots in Ethiopië maar kwam op haar tiende naar België samen met haar jongere broer en zus. Sinds kort woont ze in Harelbeke.© BELGA/NICOLAS MAETERLINCK
Olaf Verhaeghe

In de lokale Facebookgroep ‘Je bent van Oarelbeke als…’ kwamen tussen de vele gelukswensen ook meerdere racistische en kwetsende commentaren over de nieuwe Miss België, Kedist Deltour uit Harelbeke. Burgemeester Alain Top (Vooruit) is geschokt door wat er allemaal te lezen viel. “Hoe is dat in godsnaam mogelijk dat we in 2021 anderen nog altijd op zo’n platvoerse manier beoordelen?”, vraagt hij zich luidop af. De beheerders van de Facebookgroep grepen intussen wel in en verwijderden de kwetsende reacties.

West-Vlaanderen is een Miss België rijker: de 23–jarige Kedist Deltour, geboren in Ethiopië, maar sinds haar tiende opgegroeid in de Westhoek en vandaag wonende in Harelbeke, pakte woensdagavond tijdens een spannende finale in Plopsaland De Panne het kroontje . In de stad waar ze sinds kort woont, waren velen bijzonder opgetogen voor de bloedmooie Kedist, maar anderen zagen in haar overwinning een voedingsbron voor racistische, denigrerende en andere kwetsende commentaren.

“Toch veel mooier dan deze important”

Op de lokale Facebookgroep ‘Je bent van Oarelbeke als…’ passeerden verschillende comments als ‘duidelijk geen rasechte van hier’, ‘er zijn toch veel Vlaamse vrouwen die mooier zijn dan deze important’ en ‘het enige wat Belgisch is, is haar achternaam’. Ook reacties genre ‘zo iemand kan België niet vertegenwoordigen, vind ik’ of ‘Waar stopt dit? Mogen wij ons nog Belg voelen?’ passeerden de revue.

Schokkend, vindt Harelbeeks burgemeester Alain Top (Vooruit) die zich op zijn profiel opwond. “Sommige reacties zijn er bijzonder ver over”, vertelt hij. “Ik ben beschaamd als burgemeester dat dergelijke racistische en denigrerende praat zomaar gepubliceerd wordt. Natuurlijk gaat het om een kleine, kleine minderheid, maar dat praat het niet goed. Jammer genoeg is het van de meesten die zich zo laten gaan op de sociale media en ‘Je bent van Oarelbeke als…’ al niet de eerste keer.”

Trots

“Wat men daar durft schrijven, zou men nooit of nooit in het gezicht van iemand anders durven zeggen”, benadrukt burgemeester Top. “Ze zouden dus beter twee keer nadenken vooraleer je op het internet dergelijke racistische en platvloerse commentaren post. Het is erg, te erg, vind ik. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat we anderen in 2021 nog altijd op zo’n manier beoordelen? Dat gaat er bij mij niet in.”

“We zouden juist trots moeten zijn op elke Harelbekenaar die iets bereikt, ongeacht de afkomst, de kleur, de religie of de achtergrond van die persoon”, aldus Alain Top nog. “Ik plan alvast, als corona het toelaat, een mooie erkenning voor onze kersverse Miss België.”

De beheerders van de lokale Facebookgroep grepen intussen wel in en verwijderden de kwetsende commentaren aan het adres van de 23-jarige Miss België.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.