Project ‘‘k zien van tel’ gelanceerd: coaches begeleiden kwetsbare jongeren die aan toekomst werken
Onder de noemer ‘ ‘k zien van tel’ werken Stad en OCMW Brugge, het CAW, De Sleutel, VDAB en een reeks andere sociale organisaties vanaf deze zomer aan het versterken van kwetsbare jongeren in Noord-West-Vlaanderen. “Vertrekkend vanuit de leefwereld van de jongeren gaan tien jongerencoaches op een aanklampende manier met hen aan de slag’, zegt coördinator Haroun Karim Rajput.
Iedereen verdient kansen om zich te ontwikkelen, te versterken en deel te nemen aan de samenleving. Iedereen is van tel: dat is het uitgangspunt van de nieuwe jongerencampagne ‘ ‘k zien van tel’ waarvoor Stad en OCMW Brugge, CAW Noord West-Vlaanderen, Groep Intro, De Sleutel en VDAB de handen in elkaar slaan. Om die kwetsbare jongeren te versterken werd een team samengesteld van jongerencoaches – ook zelf nog jongeren – met verschillende disciplines, achtergronden en expertise. Het team bestaat nu uit acht coaches maar als de nog openstaande vacatures ingevuld worden, moeten dat er tien worden.
“We stimuleren jongeren – tussen 18 en 30 jaar – door mee te gaan in het pad dat ze aan het afleggen zijn. Het eigenaarschap van de jongere is een prioriteit in onze aanpak. Vertrekkend vanuit de leefwereld van de jongeren gaan we op een ‘aanklampende’ manier aan de slag”, vertelt coördinator Haroun Karim Rajput. “Elke coach of medewerker is verantwoordelijke voor een bepaald gebied of stad of gemeente binnen Noord West-Vlaanderen. Maar natuurlijk wordt ook de expertise van het gehele team – waarvan sommige leden een achtergrond hebben in het psycho-sociaal werk en anderen in de drugshulpverlening bijvoorbeeld – gebruikt om de jongeren waarmee we werken te versterken.”
“De coaches kijken vanuit een generalistische houding – als ‘expert van het dagelijkse leven’ – naar de totale persoon met zijn krachten en mogelijkheden maar ook met zijn problemen”, vult Christel Verhas, directeur van CAW West-Vlaanderen, aan. Gemeenten en steden waarin de coaches met jongeren aan de slag gaan, zijn Beernem, Blankenberge, Damme, De Haan, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke. Met tewerkstelling als belangrijke peiler voor een zinvolle deelname aan de samenleving, wat beoogd wordt door het project, zijn dus ook organisaties als Groep INTRO en VDAB – de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling – belangrijke partners in het project. Een van de medewerkers/coaches komt dan ook vanuit de VDAB en zal vooral de toeleiding naar mogelijke werkgevers op zich nemen. Het project loop voorlopig tot 31 december 2022 en kreeg voor deze periode een ruime werkingssubsidie vanuit zowel de Vlaamse overheid als de Europese Unie, namelijk 1 272 687 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier