Proefproject in Kleine Wervikstraat: “Omrijden voor bewoners Witte Poort”

Geen doorgaand verkeer vanuit de Kleine Wervikstraat mogelijk.©Luc Vanthuyne
Geen doorgaand verkeer vanuit de Kleine Wervikstraat mogelijk.©Luc Vanthuyne
Redactie KW

Doorgaand autoverkeer tussen het eerste deel van de Kleine Wervikstraat en de Parklaan in Geluwe is momenteel niet mogelijk. Op de hoek is er een knip en staan er paaltjes. Alleen voetgangers, fietsers en bromfietsers kunnen doorrijden. De maatregel is tijdelijk voor een periode van zes maanden.

“Al jaren regent het klachten over de te hoge verkeersintensiteit in een deel van de Kleine Wervikstraat”, aldus schepen van Mobiliteit Bart Pynket (stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project). “Dit straatje is sowieso beperkt qua doorstroom. Maar het doorgaand verkeer bleek na anonieme tellingen de leefbaarheid ver te overschrijden. Oorspronkelijk werd gedacht aan eenrichtingsverkeer in een deel van de Parklaan, maar na bevraging van de buurt werd op de suggestie van verschillende bewoners ingegaan en besliste het schepencollege om de overgang tussen de Kleine Wervikstraat richting Parklaan te knippen voor wagens.”

Kapittelplein

De afgelopen jaren is er in de Kleine Wervikstraat een toename van het verkeer. Dat komt onder meer door de bouw van nieuwe woongelegenheden op het Kapittelplein en door de komst van een nieuwe verkaveling aan de overkant. Bovendien bouwde sociale huisvestingsmaatschappij De Leie in de Parklaan een rij nieuwe woongelegenheden en kwam er ook wat verderop in de Akkerstraat een nieuwe verkaveling.

“Het is de bedoeling dat de Kleine Wervikstraat enkel gebruikt wordt door zijn bewoners en eventuele bezoekers. De mensen uit de Witte Poort moeten nu, door de plaatsing van die paaltjes, via de Wervikstraat van en naar hun woning”, aldus de bevoegde schepen. “Na zes maanden zullen we opnieuw anonieme tellingen laten doen. Op basis van de resultaten en eventuele opmerkingen uit de buurt zal er dan beslist worden of dit definitief wordt ingevoerd.”

De ingreep is bedoeld om de verkeersstromen beter te verdelen en te zorgen voor een meer leefbare én verkeersveilige situatie. Het tweede deel van de Kleine Wervikstraat is zeer smal en bovendien een woonerf. Het gaat om een straat met eenrichtingsverkeer. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier