Populaire herfstwandeling Lichtjes aan de Leie opnieuw geschrapt: “Zeer moeilijke beslissing”

© (Foto PNW)
Redactie KW

Voor het tweede jaar op rij zet de coronacrisis een streep door Lichtjes aan de Leie op 27 november. In extremis heeft de organisatie woensdagavond beslist om de populaire herfstwandeling te annuleren. “Met de nieuwe coronamaatregelen is het onhaalbaar”, klinkt het.

Vorig jaar koos de Vijfse Middenstand voor de vroege vlucht. Al in de zomer werd beslist dat Lichtjes aan de Leie, een wandeltocht door een sfeervol verlicht Sint-Eloois-Vijve, niet kon doorgaan in november. Dit jaar koesterde de organisatie lang goede hoop, maar de nieuwe coronamaatregelen sturen de plannen in de war. Het Overlegcomité bepaalde woensdag dat er een mondmaskerplicht geldt voor alle buitenevenementen.

Voor de wandeltocht van zo’n vijf kilometer vormt dat niet echt een probleem, voor de sfeervolle herfstmarkt achteraf des te meer. “Als organisatie zien wij het niet haalbaar een herfstmarkt – met focus op gezellig samenzijn met hapjes en drankjes – door te laten gaan waarbij verplicht wordt een mondmasker te dragen. Weg sfeer”, zegt bestuurslid Johan Vanhove.

De organisatie beseft wel dat het niet aangewezen is om een massa volk op de been te brengen. De laatste jaren was het wandelevenement met 4.000 tot 5.000 deelnemers steevast uitverkocht. “We moeten de epidemie onder ogen zien: 5.000 mensen kunnen niet op een veilige manier wandelen en vooral niet op een beperkte oppervlakte samenkomen”, klinkt het. ‘Vandaar de moeilijke beslissing om ons gegeerd evenement nog maar eens een jaar uit te stellen.”

Meteen maakt de Vijfse Middenstand de datum van de achtste editie bekend: dat wordt 26 november 2022. De al verkochte tickets blijven geldig. Wie zijn toegangskaart toch wil inwisselen, kan op 27 november tussen 17 en 19 uur terecht op het Sint-Elooisplein in Sint-Eloois-Vijve. (PNW)