Poperinge: “Dirigeren is meer dan met stokje zwaaien”
Marieke Spenninck mag zich dé Krak van Poperinge noemen. Ze zet zich intussen al een jaar volop in voor haar eigen kinder- en jongerenkoor Touché. Marieke is amper thuis te vinden, want ze studeert nog koordirectie, werkt als lerares piano en notenleer en is dirigente.
“Ik was verrast met mijn Krak-nominatie en nog meer met mijn overwinning”, vertelt Marieke. “Mijn ouders hebben wel wat campagne gevoerd en blijkbaar heeft dat gewerkt. Ik ben wel blij met de waardering, want veel mensen weten niet wat het is om een koor te leiden en te dirigeren. Er kruipt elke week heel wat voorbereiding in.”
Dirigeren
Muziek is de rode draad in het leven van Marieke. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in muziek”, legt ze uit. “Als kind ging ik al vroeg naar de muziekschool. Nochtans waren mijn ouders geen muzikanten. Mijn vader is wel dj geweest, maar het was niet zo dat er elke dag een cd van Mozart te horen was bij ons thuis.” (lacht, red.) “Ik kon kiezen tussen gitaar en dwarsfluit en hoewel iedereen zei dat ik voor gitaar moest gaan, koos ik toch voor dwarsfluit. Later is daar piano en uiteindelijk ook gitaar en zangles bij gekomen.”
Op 4 en 5 februari treden we voor het eerst op met Touché in CC Ghybe
“Toen ik in het middelbaar humane wetenschappen studeerde aan het Sint-Janscollege, wilde ik eerst overschakelen naar het kunstonderwijs, maar dat zagen mijn ouders niet zitten. Achteraf heb ik er geen spijt van dat ik toch in het college gebleven ben.” Marieke studeert nu een master in de koordirectie. “Veel mensen denken dat dirigeren enkel zwaaien is met een stokje, maar het gaat veel verder. Mijn studies gaan van repertoirekennis tot het analyseren van partituren en zelf arrangementen schrijven. Er komt heel wat bij kijken voor de dirigent van een koor, maar helaas zijn er ook heel wat amateurs aan het werk die inderdaad enkel met het stokje zwaaien.”
Touché
Een jaar geleden richtte ze een eigen kinder- en jongerenkoor op: Touché. “Een eigen koor is altijd een droom geweest van mij”, zegt Marieke. “In Poperinge is er voor kinderen en jongeren weinig aanbod en ik had dat eens gezegd tegen een vriendin. Zij vond dat een prachtig idee en heeft mij een duwtje gegeven om de stap te zetten. Ik lanceerde een oproep en de eerste repetitie hadden we al 16 leden. Intussen zijn het er meer dan 30 en we repeteren elke zondagmorgen in CC Ghybe. Het is nu enorm druk voor mij, want op 4 en 5 februari treden we voor het eerst op. Thema is ‘Why We Sing’ en het verhaal van het concert gaat over waarom we zingen. We brengen geen kerkmuziek, maar moderne nummers. We kijken er enorm naar uit.”
(JL)
Vragenrondje p>
Hoe veel anders is het om te werken met kinderen en jongeren in een koor?
“Het is een totaal andere manier van werken. Zeker in vergelijking met volwassenen, maar ook bij de kinderen onderling. Bij de jongste groep tot 10 jaar draait alles rond het ontdekken en experimenteren van de stem. De respons is ook totaal anders. De jongsten zijn ook heel direct in hun antwoord, je weet meteen wat ze denken. Bij de jongeren, de 10- tot 15-jarigen, kan je al meer dingen uitproberen, zoals meerstemmig zingen. Bij volwassenen gaat het meer ook om kennis. Als dirigent moet je een partituur voor 200 procent kennen en je verhaal kunnen overbrengen op de koorleden. Achteraf krijg ik altijd veel respect en daar ben ik blij om.”
Je studeert in Leuven en werkt onder meer in Torhout. Keer je nog terug naar de Westhoek?
“Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik me zou gaan settelen in Leuven, maar nu denk ik er toch aan om te blijven in de Westhoek. Alles zal afhankelijk zijn van waar ik werk zal vinden. Het staat wel vast dat ik van dirigeren niet mijn hoofdberoep zal kunnen maken. In Nederland kan je als professioneel dirigent leven, maar in ons land is dat financieel niet haalbaar. Ik hoop een job te doen in de muzikale sector, zoals nu les geven in de academie van Torhout. Dat is ook iets dat ik heel graag doe.”
Waar zie je de toekomst van Touché?
“Ik hoop één tot twee grote projecten per jaar te kunnen uitwerken. Dat is ook afhankelijk van de ambitie van de koorleden. Hebben zij zin om veel op te treden en eventueel deel te nemen aan wedstrijden? We zullen dat wel zien in de toekomst, laat ons eerst de optredens van begin februari afwachten en dan zien we wel verder.”
Bio p>
Privé
Geboren op 5 februari 1993 in Poperinge als dochter van Dirk Spenninck (52) en Monique Wullus (53). Ze heeft nog zussen: Tineke (25) en Mieke (21) en een broer Wouter (20). Marieke woont in de Veurnestraat in Poperinge.
Opleiding en loopbaan
Na het Sint-Janscollege volgde ze muziektherapie aan het Lemmensinstituut in Leuven en nu volgt ze een master in de koordirectie. In de kunstacademie van Torhout geef ze notenleer en muziekateliers en in Linden is ze pianolerares.
Vrije tijd
Naast muziek ook sporten.
Alle Kraks van 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier