Politiedrone waakt mee over bezoekers van De Warmste Week

De politiezone van de Westkust komt helpen met hun drones. (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Voor veel mensen wordt De Warmste Week een tijd om te genieten. Maar het brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee op vlak van mobiliteit en veiligheid. Politiezone Vlas zet zich dan ook schrap om alles vlot en veilig te laten verlopen.

De commandopost van de politie, het Rode Kruis, de ingezette private veiligheidsfirma’s en alle andere essentiële organisaties bevindt zich op het Nelson Mandelaplein zelf. “We zullen werken vanop de vierde verdieping van het Centrum voor Volwassenenonderwijs Miras dat aan de rand van het plein ligt”, vertelt politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Daar hebben we een goed overzicht en zijn we snel ter plaatse.” De agenten krijgen hulp van een 20-tal camera’s op het terrein en maken ten volle gebruik van de samenwerkingsovereenkomst met de andere politiezones. “Zo komt de politiezone Westkust langs met hun drone”, aldus Thomas Detavernier. De drone mag uit veiligheidsoverwegingen niet over de massa op het plein vliegen. Maar dat is volgens de woordvoerder ook helemaal niet nodig. “We kunnen van heel hoog inzoomen”, verduidelijkt hij. “We zetten het toestel bovendien niet enkel in op het plein zelf. Ook verkeersopstoppingen op de R8 (de ring rond Kortrijk) bijvoorbeeld kunnen we monitoren.”

Politiedrone waakt mee over bezoekers van De Warmste Week
© AN

Er worden agenten ingezet op alle mogelijke gebieden. De fietsbrigade, de verkeerspolitie, mensen in burger, de hondenbrigade en voetpatrouilles. Allemaal zijn ze al weken bezig met de voorbereiding voor De Warmste Week. “We houden met heel veel zaken rekening”, aldus Detavernier. “Zo houden we altijd een oog op de weersvoorspellingen en hebben we een volledig plan uitgewerkt om de massa enigszins beheersbaar te houden.”

‘s Nachts afgesloten

Dat plan bestaat onder andere uit drie grote wachtzones aan de ingang van het evenement. “Er kunnen zo’n 6.000 à 7.000 mensen op het plein. Dat er soms wachtrijen zullen zijn, is realistisch. Om alles vlot te laten verlopen plaatsen we borden met de wachttijd erop aan de ingang en vragen we mensen om geen rugzakken mee te nemen op het terrein. Ook eigen drank is verboden. Onze mensen zullen indien nodig controles uitvoeren aan de ingang. We proberen glas op alle mogelijke manieren te weren in het kader van de veiligheid en sluiten het plein af tussen 24 uur en 8 uur ‘s ochtends.”

Tot slot communiceert de politie ook constant met organisaties die grote plannen hebben om in groep te komen. “De brandweermannen van Fire for Life bijvoorbeeld planden een mars van ‘t Hoge naar het centrum met zo’n 1.500 mensen. Maar dat was ondoenbaar op vlak van verkeer en veiligheid. Daarom verzamelen ze nu op de parking van de Euroshop. Zo blijft het leuk voor iedereen”, besluit de woordvoerder.

“Verkeer zal probleem zijn”

“We hebben nog nooit een evenement van die schaal gehad in onze stad”, vult burgemeester Vincent Van Quickenborne aan. “Het wordt een enorme uitdaging, maar tientallen medewerkers zijn er al maanden mee bezig. Het verkeer zál een probleem zijn, daar valt niet aan te ontkomen. Maar als je denkt aan de publiciteit die dit evenement oplevert voor onze stad, dan denk ik dat elke andere stad jaloers mag en zal zijn”, besluit hij. (AN)