Philippe Vindevogel over lied voor Me To You: “Bloedkankeronderzoek aandacht geven”
Zijn Stichting Me To You in de kijker plaatsen, het gezinsverhaal in een muzieknummer gieten en op die manier ook jonge lokale artiesten een podium bieden: daar was het Philippe Vindevogel om te doen toen hij de Tieltse hiphopbende Weireldverbeteroars? contacteerde. Samen hebben ze leukemie- en bij uitbreiding alle kankerpatiënten een origineel cadeau bezorgd tijdens de ongewone eindejaarsperiode.
Simon Vandaele erkent dat hun recentste boorling ‘Halfvol’ hem en zijn Weireldverbeteroars?-makkers Benjamin Vandenhende en Kim De Roo voor een muzikale uitdaging van formaat heeft gesteld. “We zaten een paar keer met Philippe en zijn dochter Eva samen en hij bezorgde ons ook het dagboek dat Els ( Els Maes, de vrouw van Philippe, overleed in de zomer van 2013 aan leukemie, red.) had bijgehouden. Duidelijk was dat het positieve verhaal de boventoon moest voeren, maar hoe we dat muzikaal en tekstueel moesten vertalen lag minder voor de hand. We hebben dan ook heel lang aan de song gewerkt, namen ook alle drie een week vakantie om van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat de studio in te duiken.”
Philippe, wat heb je die drie twintigers aangedaan?
“Het zijn niet de eerste artiesten uit het Tieltse die ik een podium geef. Ik zou hen de vraag niet gesteld hebben was ik niet overtuigd geweest van hun professionele aanpak. We zijn heel blij met het resultaat. In de tekst zitten echt fijn gevonden woordspelingen en vinden Eva en ik duidelijk details terug die verwijzen naar ons gezinsverhaal, maar bovenal is het een nummer geworden waarin elke kankerpatiënt en zijn gevecht tegen de ziekte zich herkent. En dat was ook de bedoeling, want het moest voor hen allemaal een mooi kerstcadeau worden. Vandaar ook de titel ‘Halfvol’ en niet ‘Halfleeg’.”
Onlangs gaf je de Weireldverbeteroars? letterlijk een podium bij Theater Malpertuis.
“Zo krijgen de jongens voor het eerst de kans om live op te treden.”
“Met het nummer plaatsen we de stichting en het verhaal erachter in de kijker”
Het nummer is eenvoudigweg te bekijken en te beluisteren via YouTube. Ik zou het logischer hebben gevonden mocht je het te koop hebben aangeboden ten voordele van je Stichting Me To You, Philippe.
“We plaatsen de Stichting Me To You en het verhaal erachter in de kijker, dat is al heel wat, maar ik steek niet weg dat het een enorme ontgoocheling was toen we begin 2020 vernamen dat er geen geldinzamelingen meer gekoppeld zouden worden aan De Warmste Week. Begrijp me niet verkeerd: we zijn Studio Brussel hel erg dankbaar voor de voorbije jaren, maar de beslissing gebeurde alleszins niet in samenspraak.”
Hoeveel inkomsten hebben jullie daardoor minder geboekt?
“Vorig jaar leverde een 30-tal activiteiten in het kader van De Warmste Week 50.000 euro op voor onderzoek naar bloedkanker, een vijfde van ons jaarbudget. Om je een idee te geven: een wetenschappelijk onderzoeksproject kost al snel 30.000 tot 35.000 euro. Hoe je het ook draait of keert: zonder grote inkomsten raken wij niet vooruit.”
Draait de fondsenwerving van de Stichting Me To You dan op een lager pitje?
“Gelukkig zijn we de voorbije jaren een pak structurele samenwerkingen aangegaan – vanaf het moment dat bepaalde producten van bepaalde bedrijven over de toonbank gaan, loopt onze teller – waardoor we nog elk jaar meer inkomsten vergaren. Ik heb inmiddels ook alle middelbare scholen aangeschreven met het voorstel om hun jaarlijkse sportdag aan ons goed doel te koppelen.”
De intro van ‘Halfvol’ is een deel uit een interview met Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme, zelf leukemiepatiënt Hoe belangrijk is het om zo’n bekende kop aan je vereniging te kunnen linken?
“Miguel is geen peter van onze vereniging, maar wordt behandeld door dezelfde arts als Els destijds. Via hem is er een samenwerking op touw gezet met Cercle Brugge, waar Stichting Me To You bij elke thuiswedstrijd te zien is op de ledborden rond het veld. Vanaf januari zullen er ook Cercle-beertjes te koop zijn van het bekende merk Me To You, waarvan Lannoo alle producten verdeelt in de Benelux. Nog via Cercle krijgen we de opbrengst van de theatervoorstelling Armand , die volgend jaar in enkele van ’s lands traditionele voetbalsteden de drijvende kracht achter onze gouden olympische voetbalmedaille van 1920 belicht.”
Als ik het zo hoor, laat je dezer dagen geen kans onbenut.
“Dat moet ook, want met jaarlijks 2.000 diagnoses in ons land behoort leukemie tot de ‘kleinere’ vormen van kanker. Hoewel het bij jonge kinderen wel de meest voorkomende kanker is, moeten wij het qua ‘funding’ afleggen tegen huid-, borst-, long- en darmkanker. Daarom ook dat ik normaal wekelijks op twee tot drie plaatsen – van bedrijven over scholen tot sportclubs – ons verhaal ga vertellen. Door corona zijn we overgeschakeld op videoconferenties, maar de impact daarvan is veel minder, temeer omdat ik doorgaans een jonge wetenschapper meeneem om het door de Stichting Me To You gesponsorde project waarmee hij bezig is toe te lichten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier