Peters en meters voor onderhoud bloembakken gevraagd: Water geven en onkruid wieden

Freddy Sparenberg komt graag en vaak naar zijn buitenverblijf aan het marktplein in Izenberge. “Ik wil zeker mee een oogje houden op de gemeentelijke bloembak aan mijn voordeur”, zegt Freddy. © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Omdat de gemeentelijke groendienst van Alveringem niet uitgerust is om de vele bloembakken op openbaar terrein te onderhouden, wil het schepencollege met peters en meters werken. Men lanceert nu een oproep naar vrijwilligers die zich voor dit kleine werkje willen engageren.

Het was oppositieraadslid Bart Niville (Onafhankelijk) die het gemeentebestuur erop wees dat de bloembakken op het openbaar domein van groot-Alveringem structureel verwaarloosd zijn. “Ofwel zit er niets in, ofwel onkruid, ofwel verdroogde stengels”, opperde het raadslid deze zomer. Het schepencollege moest hem hierin gelijk geven en keek verder voor een oplossing.

Schepen Blanckaert suggereerde om peters en meters te zoeken en stelde op de gemeenteraad van 19 oktober een beknopt reglement voor. “Ik denk dat dit de beste oplossing is. Er staan een 30-tal bloembakken op ons grondgebied: twintig in Stavele, zes in Alveringem, drie in Leisele, één in Izenberge en één in Beveren. Onze gemeentelijke groendienst heeft niet het materiaal om dit tijdrovende werk te doen. Ondertussen zijn alle bakken gevuld met viooltjes”, zegt de schepen.

Reglement

Het reglement kwam dus op de gemeenteraad. “In samenspraak met de dienst Omgeving worden één of meerdere bloembakken toegewezen aan een persoon. Het engagement van de vrijwilliger wordt op het gemeentehuis geregistreerd en er is geen financiële vergoeding voorzien. De gemeente voorziet de aanplanting van alle bakken, de vrijwilliger geeft de bloemen indien nodig water, verwijdert het onkruid en houdt ook een oogje op eventuele schade of vandalisme. Indien de betrokken inwoner zijn of haar engagement wenst stop te zetten, dan volstaat een eenvoudige melding aan het gemeentehuis”, zo vermeldt het reglement.

Oppositieraadslid Jean-Pierre Mouton (PRO) ging op de raad fel te keer over de gekozen aanpak. Hij noemde het een gemeente met de naam van Butterblomme van de Westhoek onwaardig dat de gemeente zelf niet kan instaan voor het verzorgen van haar eigen bloembakken. “Bloembakken geven uitstraling aan een dorp. Jullie moesten zich schamen”, zei hij tot de leden van het college. “En geef de mensen die zich eventueel engageren toch minstens een vrijwilligersvergoeding of Alverbon.”

“Ik betreur heel fel de zeer negatieve houding van Jean-Pierre”, regeerde schepen Blanckaert achteraf. “Strikte controle op het werk van deze vrijwilligers is onmogelijk waardoor werken met een contract en een betaling ook niet mogelijk is.”

Reactie inwoner

Aan het marktpleintje in Izenberge treffen we Freddy Sparenberg. Freddy is zaakvoerder van een ecologische plantenkwekerij en tuinwinkel in het Pajottenland, maar kocht begin dit jaar een woning in het centrum van Izenberge, met uitzicht op het marktplein waar dus ook een bloembak staat. “In oktober 2022 hebben wij met de familie in Alveringem het weekend doorgebracht”, vertelt Freddy. “Ik kende deze streek totaal niet en mijn vrienden uit Brussel kunnen dat nauwelijks geloven, maar hier valt wel heel wat te beleven. De zee is vlakbij, Veurne is een gezellige stad waar je alles hebt, enzovoort. En zo komt het dat ik hier begin dit jaar een buitenverblijf heb gekocht.”

“Ik woon waar ik werk waardoor ik ook in het weekend het werk blijf zien. In Izenberge kan ik ook echt afstand nemen. Als plantenliefhebber was die bloembak op het marktplein pal voor mijn woning mij natuurlijk ook al opgevallen. De hele zomer stond hij leeg en later is er onkruid beginnen groeien. Begin oktober zaten er plots viooltjes in en was ik aangenaam verrast. Viooltjes zijn winterproof en pas tegen het einde van de winter zullen ze uitgebloeid zijn. Ik ben zeker bereid om te bloembak te verzorgen. Met veel plezier zal ik – indien nodig – wieden en water geven. Zelf ben ik er niet elk weekend. Maar ik zal het zeker doorgeven aan de kinderen die ook graag naar het huis in Izenberge komen”, geeft Freddy nog mee.

Mensen die in hun buurt één of meerdere bloembakken willen verzorgen, kunnen zich aanmelden op het gemeentehuis bij krista.provoost@alveringem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier