Patrick Acx uit Tielt: “Wijnfeesten ideale gelegenheid voor groepsreis naar zusterstad”

Patrick Acx trekt ook dit weekend weer mee met de groepsreis naar zusterstad Gross Gerau. © Foto KM
Redactie KW

Van vrijdag 17 augustus tot en met zondag 20 augustus organiseert Stad Tielt samen met busmaatschappij De Meibloem opnieuw een groepsreis naar de Duitse zusterstad Gross Gerau. Tieltenaar Patrick Acx is frequent terug te vinden op de groepsreizen.

Hoe ziet de groepsreis naar Gross Gerau er precies uit?

“De reis is tot stand gekomen door het aanbrengen van de werkgroep Europese gedachte en kadert in het themajaar ‘Tielt Verenigt’. De uitwerking lag in handen van Stad Tielt en De Meibloem. Tijdens de drie dagen dat we daar vertoeven, vinden de wijnfeesten plaats. Een ideale gelegenheid om een groepsreis te organiseren naar onze zusterstad in Duitsland. Op vrijdag wordt de hele groep uitgenodigd door de burgemeester van Gross Gerau. Ook de plaatselijke vrienden van het jumelagecomité zullen aanwezig zijn. Op zaterdag staat er dan een uitstap gepland onder leiding van de voorzitter van het plaatselijke jumelagecomité.”

Je bent al meerdere keren meegeweest. Gaat het nooit vervelen of kom je na iedere reis met een pak leuke verhalen thuis?

“Het is de 46ste keer dat ik Gross Gerau zal bezoeken. Vier jaar geleden heb ik een oorkonde bekomen voor 40 jaar bezoek en als waardering voor het vele werk in verband met contacten voor jumelage. Vervelen doet het zeker niet, omdat ik in al die jaren enorm veel mensen heb leren kennen. Ook op mijn eentje ga ik de omgeving en steden verkennen.”

“Het is de 46ste keer dat ik Gross Gerau bezoek”

“Een leuk verhaal was het eerste bezoek aan Gross Gerau met de judoclub, waar ik pas als groene gordel mijn eerste kamp won tegen een bruine gordel. Dat er op de kerstmarkt bewaking was, heb ik ondervonden toen ik om middernacht nog eens ging kijken en nog enkele van onze glazen ging opbergen. Plotseling voelde ik een hand op mijn schouder. Gelukkig had ik nog mijn badge aan en is er zelfs een goed gesprek geweest.”

Ben je een fervent reiziger of beperkt het zich tot de groepsreis naar Gross Gerau?

“Ik ben inderdaad een fervent reiziger. Ik heb al veel genoegen beleefd aan die 44 jaar dat ik de zustersteden bezoek als reiziger of verantwoordelijke. Het boeit mij telkens om te zien welk verschil er is van cultuur, levenswijze en gastronomie in deze steden. Ik laat nooit na om de omgeving te ontdekken en andere reisgenoten mee te laten genieten. Het is echt leuk om in al die zustersteden vrienden te hebben en bij gelegenheid te kunnen verbroederen met deze mensen.”

Jij bent ook de geestelijke vader van het bier de Halleschelle. Hoe gaat het daar ondertussen nog mee of volg je het niet meer verder op?

“Het was voor mij een droom om een eigen bier te hebben. De eerste dertig liter werd gebrouwen gedurende de kermis op de eigen stoep. Pas twee jaar later kwamen we er definitief mee op de markt en sleepten we meteen enkele prijzen en erkenningen in de wacht. De Halleschelle werd zelfs erkend als streekproduct en stadsbier. In 2017 moest de Halleschelle dan op zoek naar een nieuwe brouwer. Die werd gevonden bij brouwerij De Leite in Ruddervoorde. Het bier wordt gemaakt met dezelfde ingrediënten, maar is toch frisser van smaak en toegankelijker. Telkens wanneer ik de kans krijg om een Halleschelle te nuttigen, zal ik het zeker niet laten.”

“De eerste dertig liter van de Halleschelle werd gebrouwen gedurende de kermis op de eigen stoep”

Hoe blik je terug op je periode toen je de Pado Taverne uitbaatte?

“We waren het eerste streekbiercafé in Tielt. We waren bij de eersten die verschillende bieren verwerkten in het eten. Volledige menu’s werden samengesteld en met succes. Die periode heeft me vele mooie herinneringen bezorgd. Zo waren we zes jaar ambassadeur van Orval en waren we tweemaal cum laude bierschenker, wat een erkenning was voor de kennis en het schenken van bier. Een van de mooiste herinneringen was ‘7 weken – 7 trappisten’. Iedere week een andere menu, waar het volledige aanbod van één bepaalde trappist aan bod kwam. Dat leverde telkens een volle zaak op en we konden zelfs rekenen op belangstelling van de Duitse, Italiaanse en Engelse pers.”

Als Tieltenaar kom je beslist veel in het centrum. Zijn er zaken die volgens jou beter kunnen?

Voor ik in het centrum kom, moet ik eerst het station voorbij. Een doorn in het oog voor velen. We beschikken over een parking die veel meer auto’s zou kunnen plaatsen met een goed uitgetekend plan en het onkruid is er talrijk aanwezig. Ook de voorzieningen voor de reizigers, die bij regenweer of in de winter gewoon buiten moeten wachten, kunnen beter en een toiletbezoek is niet mogelijk als het station gesloten is.”

Welke zaken kan je als Tieltenaar positief belichten?

Onze bebloeming is heel positief. Ook de vele evenementen die jaarlijks vele bezoekers lokken. En de jeugd komt goed aan bod tijdens de festivals die hier georganiseerd worden.”

Privé

Patrick Acx (71) is getrouwd met Dominiek Snauwaert en woont in de Blekerijstraat in Tielt.

Opleiding en loopbaan

Zijn studies voltooide hij aan het VTI in Tielt. Hij was jarenlang stoffeerder bij tal van firma’s en de laatste jaren baatte hij horecazaak Pado Taverne uit.

Vrije tijd

Hij is een fervent reiziger en houdt zich maar wat graag bezig in zijn tuin.

(Kenny Martens)