PADI’S PARADE (47) : Jean-Pierre Verschueren

Redactie KW

Op zaterdag zoekt PADI een West-Vlaamse ster op.


>> BIO – Geen platenfirma en toch al 19 eigen cd’s uitgebracht

De nu 57-jarige Jean-Pierre Verschueren uit Ingelmunster was pas zes jaar toen hij begon te tokkelen op zijn eerste accordeon. Hij kreeg les van een leerkracht van het Conservatorium in Sint-Denijs en in Brugge. Hij leerde op de accordeon spelen tot de leeftijd van 22 jaar. Jean-Pierre begon ook zijn eigen muziek te schrijven. In de voorbije jaren bracht hij al maar liefst 19 cd’s met accordeonmuziek uit, die allemaal vlotjes over de toonbank gingen. Jean-Pierre brengt eigen bewerkingen van bekende nummers op accordeon en componeert ook nieuwe muziek. Per jaar staat hij ruim 140 keren op een podium, waaronder ook in het noorden van Frankrijk. Hij speelt vaak voor senioren en meerdere keren per jaar in dezelfde zalen, zoals in La Palma in Gits, Aviflora in Ingelmunster, Den Artiest in Veldegem, Den Toerist in Meulebeke. Een tweetal jaar geleden werd hij persoonlijk opgebeld door de Franse presentator Michel Pruvot. Hij nodigde Jean-Pierre uit om vier nummers te komen spelen in zijn bekende Franse show, waarin accordeonmuziek centraal staat. Sinds zijn Franse optreden blijft zijn populariteit stijgen. Zijn laatste cd Accordeon Hitparade bracht hij uit in november 2013. Daarop staan er in totaal zestien liedjes, waaronder drie eigen composities : Valse Jean-Pierre, Scottisch Xandro en Scottisch Leandro (een ode aan zijn twee kleinkinderen). De covers zijn van eigen accenten voorzien. In 2015 brengt Jean-Pierre zijn 20ste album uit.

>> HET MOOISTE MOMENT – “Optreden op Franse tv en ontmoeting met Matthias Lens”

“Enkele jaren geleden had ik een persoonlijk onderhoud met accordeonist Matthias Lens van toen nog The Sunsets. Dat gebeurde bij een platenfirma in Zaventem. Voor mezelf blijft dat een onvergetelijk moment net zoals dat tv-optreden in Frankrijk. Die opnames alleen al waren heel speciaal. Door dat tv-optreden leerde ik dan weer nieuwe mensen kennen. Als accordeonist ben ik ook heel wat jaren niet op de baan geweest, want we hadden een eigen zaak in Meulebeke waar ik dan zelf optrad. Zeven jaar geleden kwam daar verandering in. Voor mezelf was het even wennen, maar ik werd heel snel vaak geboekt om op te treden. Door mijn kwalitatieve optredens kreeg ik al snel ander werk erbij. Zeven jaar lang stond André aan mijn zijde op het podium. Nu kan ik rekenen op de ervaren muzikant Thierry Sablain uit Zwevegem. We kunnen alle genres aan en we brengen ook een mix van muziek op verschillende instrumenten. Een accordeonist moet zich immers niet beperken tot accordeonmuziek. Je moet ook andere instrumenten kunnen bespelen. Een mooi moment voor mezelf is ook de aankoop van mijn accordeon Organe uit Brussel. Een heel speciale accordeon in ‘t wit, die werd gemaakt volgens mijn wensen en waarop ik drie maanden moest wachten. ‘t Duurde precies even lang zoals wachten op een nieuwe auto (lacht).”

PADI'S PARADE (47) : Jean-Pierre Verschueren


>> HET MEEST MEMORABELE OPTREDEN – “Een dubbele boeking en oei, de verkeerde auto”

“Mijn vrouw gaat altijd mee. We kwamen toe aan de zaal waar we moesten zijn en enige tijd later kwam er daar nog een band toe. Er was een dubbele boeking gebeurd. Omdat ik daar meerdere keren per jaar optrad, besloot ik die andere band een kans te geven. Het bezoek aan Matthias Lens in Zaventem zal ik ook niet snel vergeten. Vooral dan de terug tocht. Alles was zo goed verlopen en met het gezelschap hielden we nog even halt in een taverne langs de autostrade. Toen we wilden vertrekken, was ik zo enthousiast aan het vertellen dat ik de deur opende van de verkeerde wagen die daar geparkeerd stond. En die mijnheer kijken en direct zijn deur op slot doen. Wat hebben wij daarmee gelachen. Niet enkel toen, maar ook nu nog. Ik maakte ook wel eens mee dat een cd die ik zou uitbrengen langer op zich liet wachten dan voorzien. Dat is dan wel innerlijk even vloeken, maar uiteindelijk kwam het toch nog op tijd in orde.”

>> WELKE DROOM KOESTERT JEAN-PIERRE NOG ? – “Met mijn 20ste album in de hitparade staan”

“In 2015 breng ik mijn 20ste cd uit, waarop er 20 nummer zullen staan, inclusief terug nieuw materiaal. Mijn vast publiek blijft naar nieuwe albums vragen en dus investeer ik daar verder in. Een droom is dat ik met één van mijn eigen composities misschien ook eens nationaal scoort of dat één van mijn albums wordt opgepikt door een platenfirma en op die manier in de hitparade komt te staan. Dat zou mij heel gelukkig maken.”

(PADI)

>> Info en boekingen : 0475 62 92 89 – jean.pierre.verschueren@telenet.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.