David Galle ‘Komt’ naar Stadsschouwburg in Brugge: “Hier zit het altijd bomvol, zalig toch!”

David Galle voor de Stadsschouwburg van Brugge, die hij op zaterdagavond 18 januari hopelijk terug ziet vollopen voor zijn nieuwe show. © foto FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

In september begint David Galle aan zijn twintigste jaar als stand-upcomedian. David (39) is afkomstig van Wervik, woont in Sint-Andries en heeft een eigen bureau in hartje Brugge waar hij tussen de Bruggelingen en toeristen leeft en inspiratie opdoet.

Op zaterdag 18 januari staat hij – op uitnodiging van Comedyshows – vanaf 20 uur op het podium van de Stadsschouwburg in Brugge. “Dit is zeker niet mijn eerste keer hier. Telkens wanneer ik in deze gezellige zaal sta, zit het bomvol. Zalig toch”, zegt hij tijdens onze babbel in café Craenenburg op de Markt in Brugge.

In november 2019 ging van de stand-upcomedian zijn vijfde show in première, getiteld: David Galle ‘Komt’. “Heb ik met een show gedaan, dan kan ik telkens opnieuw beginnen schrijven aan een andere show. Na een tijdje werk je rond een nieuw thema”, vertelt hij. “Ieder keer is dat vrij therapeutisch en vanuit mezelf. Iedere keer als ik een show schrijf, is het omdat ik met iets bezig ben. Het is ook telkens herkenbaar voor mijn publiek, omdat de mensen ook met hetzelfde bezig zijn”, aldus David.

ADHD-patiënt

“Mijn nieuwe show gaat over mijn tienjarige zoon en mezelf. Ik vertel hoe ik mezelf herken in mijn zoon en vooral in zijn schoolperiode. Ze spelen met de huidige kinderen hun voeten in het onderwijs, zoals ze ook met mijn voeten speelden in vervlogen schooltijden. Ik hoop dat ze niet meer dezelfde fouten maken, zoals ze bij mij hebben gemaakt. In mijn tijd bestond ADHD niet. Vroeger gaven ze dat een andere benaming, die ik nu niet zal herhalen. Wat het onderwijs nu verkeerd doet? Ze zoeken niet achter de talenten van de kinderen. Ofwel kan je goed schrijven of je kan goed rekenen, maar kan je geen van beiden, dan ben je gescheten in ‘t onderwijs. Pak een pilletje en zet je aan de kant. Was het vroeger beter? Ik weet het niet. Ik laat altijd het oordeel in ‘t midden. Ik beschrijf wat er aan de hand is. De mensen mogen met hun eigen visie vertrekken.”

“Ofwel kan je goed schrijven of je kan goed rekenen, maar kan je geen van beiden, dan ben je gescheten in ‘t onderwijs”

David staat alleen op het podium, maar er is wel een voorprogramma met Friends Are Magic, de band van Jason Dousselaere (Teddiedrum, Violent Husbands) en actrice Eva Binon. Ze spelen muziek aan een tafeltje op het podium. “Ik opteer voor geen comedy in ‘t voorprogramma, omdat het anders allemaal comedy is. Hun show gaat op hun manier over communicatie. Mijn show gaat daar in feite ook over”, bekent David, die al bijna 20 jaar op het podium staat en daar fulltime mee bezig is. De mooiste momenten ? “Dat zijn de momenten dat ik een goede connectie maak met het publiek. Dat ik een gevoel hebt dat ze niet liggen te slapen in de zetel. In de Stadsschouwburg lukt dat altijd, dat ze mee zijn, dat ze lachen, dat ze alles begrijpen. Zalig toch.”

Zwaaien vanuit de cel

David is afkomstig van Wervik. Zijn vrouw zag het niet zitten om te verhuizen naar Wervik en dus kozen ze voor Brugge. “We wonen in Sint-Andries, dichtbij de gevangenis. Als ze mij ooit opsluiten, dan kan ik nog zwaaien vanuit mijn cel naar de kinderen wanneer ze gaan slapen”, lacht David. “Is Brugge doods? Helemaal niet! Ik heb hier een bureau, een appartement boven een restaurant. Ik zit graag in de drukte van stad. Mijn vrouw heeft mij meegesleurd naar een woonwijk. Om 18.00 uur zie je de rolluiken naar omlaag gaan en is het zo stil. Hier in het centrum van Brugge bruist het van de bedrijvigheid en dat vind ik zo leuk. Er worden hier ook 1001 verschillende talen gesproken. De winkels ruiken naar koffie, brood, enz. Maar op sommige plaatsen kan je wel na een bepaald uur met je gat bloot rondlopen. Ik vind Brugge heel leuk om er te verblijven”, besluit David.

(PADI)

Zaterdag 18 januari om 20 uur in Stadsschouwburg in Brugge : David Galle ‘Komt’. Tickets tussen 15 en 17 euro. Info en tickets : comedyshows.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.