Tom Robinson viert 70ste verjaardag in Kursaal Oostende

Tom Robinson, samen met organisator Nico Geldhof uit Oostende. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

De Britse zanger-bassist Tom Robinson wordt 70 jaar in 2020. Dat viert hij met een exclusief concert voor België in Kursaal Oostende op zaterdag 16 mei 2020.

De Londense songwriter is het meest bekend voor zijn internationale hits 2-4-6-8 Motorway, Glad To Be Gay, Listen To The Radio en War Baby. Tom schreef ook songs voor onder meer Elton John, Peter Gabriel, Manu Katché…

Tom volgde school in de Friends School in Essec, even onderbroken op zijn veertien jaar door een internaatschool in Frankrijk. Op dertienjarige leeftijd ontdekte Tom zijn homoseksualiteit toen dat in Engeland nog als een misdaad werd aanzien. Na een depressie en zelfmoordpoging in 1966 bracht hij de zes daaropvolgende jaren door in de Finchden Manor Community (therapeutische gemeenschap voor jongeren met emotionele problemen) in Kent. In 1976 vormde hij de Tom Robinson Band – zijn tweede band, na het folky Café Society waarmee hij Ray Davies van The Kinks als producer wist te strikken – en werd een van de eerste voorvechters voor Rock Against Racism en een levenslange support voor Amnesty International en de Holebi-beweging.

Outing als biseksueel

Zijn eerste single 2-4-6-8 Moterway werd direct een hit en Glad To Be Gay deed het nodige stof opwaaien, onder meer met een ban van BBC Radio. Na het uiteenvallen van de Tom Robinson Band en het niet verhoopte succes van zijn derde band Sector 27, trok hij in het begin van de jaren 80 gedesillusioneerd naar Hamburg, waar hij o.a. War Baby en Listen To The Radio opnam en zijn solocarrière met succes uitbouwde. Sinds 1978 releaste hij veertien originele albums, verschillende compilaties en live-cd’s. In 1994 haalde hij de Engelse pers met zijn outing als biseksueel. Hij woont nu in Zuid-Londen, samen met zijn vrouw Sue en twee kinderen.

Radiopresentator

Sinds 1985 werkt Tom Robinson voor de BBC als radiopresentator op de verschillende BBC-radiostations. In 1997 en 2012 kreeg hij hiervoor verschillende onderscheidingen. In zijn programma’s probeert hij nieuw jong talent te lanceren en te ondersteunen. Tom Robinson is ook populair in België. Hij heeft met ons land een speciale band. Hier brengt hij regelmatig besloten fanconcerten – enkel voor wie op zijn mailinglist staat – onder de noemer Castaway Party.

Tom spreekt ook een aardig mondje Nederlands. In zijn concertsetlist staat ook een bekende Vlaamse hit Eenzaam zonder jou. Ook met Oostende heeft Tom nog een speciale band. Zijn trouwe technieker en tourmanager was Roger Christiaens uit Oostende, die helaas overleed in 2014.

Zaterdag 16 mei, Kursaal Oostende: tickets aan 35 of 40 euro, inclusief reservatiekosten. Reserveren: concertenaanzee.be, kursaaloostende.be, 070 222 107 of Toerisme Oostende.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.