“Zijn enthousiasme was uniek en fenomenaal”: overleden Gwy Mandelinck laat diepe indruk na
Op vrijdagavond 5 april overleed dichter Gwy Mandelinck (87) thuis in zijn woning in Aartrijke, na een slepende ziekte. Hij wordt op zaterdag 13 april om 15 uur begraven in de Sint-Bavokerk in zijn geliefde Watou. Zijn echte naam was Guido Haerynck. In 1980 stond de dichter aan de wieg van de Poëziezomers. Hij zette Watou op de kaart met dit belangrijke literair-culturele evenement, dat uitgroeide tot Kunstenfestival Watou. Hij liet in de hoppestreek een diepe indruk na, zo getuigen ook deze reacties van enkele streekgenoten.
Stefaan Couttenye: “’t Hommelhof door hem gestart”
“Gwy Mandelinck is de man die mij overtuigd heeft om ‘t Hommelhof op te starten. Het enthousiasme dat hij uitstraalde was uniek en fenomenaal. Hij zette het dorp op de wereldkaart en de middenstand van Watou heeft daar mee van kunnen genieten! Buiten de duizenden mensen die afkwamen op de Poëziezomers elk jaar, had ik ook de eer om hierdoor talrijke BV’s uit de kunst-, theater en televisiewereld te mogen ontvangen. Het is moeilijk om op te sommen wie hier allemaal geweest is. Foto’s van mijn wall of fame zijn nu te bekijken op ‘Watou verbeeldt’. Eén van mijn mooiste herinneringen is de namiddag dat ik samen met Hugo Claus in gesprek ben gegaan op mijn binnenkoer. Een zalige babbel over koetjes en kalfje en over gastronomie. Hij was zo content om eens over de gewone dingen van het leven te praten. Ook de nachtelijke babbels met Jan Hoet waren legendarisch. Mooie vriendschappen zijn hier ontstaan.”
Cultuurschepen Loes Vandromme: “Permanente hommage”
“Het overlijden van Gwy Mandelinck stemt ons droevig, maar ook daadkrachtig. We zetten zijn literaire erfenis verder. Meer dan ooit is Watou een Kunstenfestival dat beeld en poëzie met elkaar verbindt, met oog voor vernieuwing en avant-garde. In de kerk van Watou legden we een rouwregister. In 2022 brachten we al een hommage aan Gwy door een selectie van zijn gedichten te laten inlezen door Dirk Roofthooft. Die gedichten waren te lezen en te beluisteren langs het fietsparcours. In de bibliotheek van Poperinge, waar Gwy ook letterlijk zijn stempel drukte (in geen enkele bibliotheek waren meer poëziebundels te vinden dan in die van Poperinge), wordt er een themahoek gemaakt. Met alle betrokkenen denken we na hoe we een permanente hommage aan Gwy Mandelinck kunnen vorm geven in zijn dorp van hoge gisting.”
Burgemeester Christof Dejaegher: “Gwy passend eren”
“Begonnen als artistiek pionier in een landelijk grensdorp enkele jaren na de fusies van gemeenten – geen gemakkelijke vertrekbasis – tegelijk jarenlang medewerker van de stad als bibliothecaris en conservator, geëvolueerd als dichter en auteur met erkenning in het hele taalgebied en uitgegroeid tot organisator van de Kunst- en Poëziezomers Watou: kan zijn belang voor het culturele leven in stad en streek nog overschat worden? Ik denk het niet, zelfs al liep niet altijd alles even makkelijk. Hij haalde zijn dorp en de regio uit de culturele vergeethoek en bracht economisch, cultureel en politiek Vlaanderen tot in ons grensdorp. Zijn erfenis is groot, we zijn hem dankbaar en zullen Gwy dan ook passend eren.”
Gwy Mandelinck – Guido Haerynck werd geboren in Wakken op 23 januari 1937 en is na een creatief leven op 5 april overleden in Aartrijke, liefdevol omringd door zijn naasten. Hij was de echtgenoot van Agnes Hondekyn. Hij was de vader van wijlen Jan Haerynck (gestorven in 2023), Miet (Maria) Haerynck (en Wim Mergaert) en Filomeen Haerynck (en Klaus Soenen). Hij was de opa van Mien, Noor en Saar Soenen. Hij was erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren.
Er wordt afscheid genomen van Guido Haerynck in de Sint-Bavokerk in Watou op zaterdag 13 april om 15 uur. De dichter wordt ter aarde gedragen op de nieuwe begraafplaats van Watou nabij het Eddy van Vliet – In Memoriamvenster. Er is gelegenheid tot groeten na de viering. Online condoleren kan via www.demuys.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier