Voetbalploegen G-Black Devils United nemen afscheid van ‘B&B zoekt lief’-deelnemer Kurt (53): “Man met een gouden hart”

Johan, voetbalster Tessa Wullaert en Kurt Myny samen op de foto. © gf
Camille Jonckheere

Kurt Myny, medeoprichter van de G-voetbalploegen Black Devils United uit Jabbeke is onverwachts overleden. Kurt, afkomstig uit Diksmuide zette zich jarenlang in voor de voetbalploegen. “Hij deed werkelijk alles voor onze gasten: training geven, urenlang rondrijden om hen op te pikken en terug te brengen. Kurt was een man met een gouden hart. Helaas is hij veel te vroeg van ons ontnomen”, vertelt Johan Deseure, die samen met Kurt de Black Devils United oprichtte.

Kurt Myny, afkomstig uit Diksmuide, woonde al een tijdje in Torhout. Hij is op 53-jarige leeftijd onverwacht overleden aan een hartfalen. Naast zijn job als verpleegkundige heeft Kurt zich jarenlang ingezet voor de voetbalploeg G-Black Devils United uit Jabbeke. “Kurt en ik leerden elkaar ongeveer tien jaar geleden kennen. Men vroeg mij om de ploeg van de ladies in Oudenburg te redden en zijn dochter Auke speelde daar toen bij”, vertelt zijn goede vriend Johan Deseure.

“Kurt en ik maakten vaak de grap dat ik zijn linkerhand was, omdat hij mijn rechterhand was”

“Er kwam ook de vraag in Groot-Jabbeke vanuit de drie voetbalploegen KFC Varsenare, KSV Jabbeke en VKSO Zerkegem om een G-voetbalploeg op te richten. Want er was een gat in de markt voor mensen met mentale beperking, die ook sport wilden doen. Wij hebben dan beide onze schouders daar onder gestoken en de voetbalploeg G-Black Devils United opgericht.”

Mijn rechterhand

Johan en Kurt hebben samen heel wat meegemaakt. “We zijn begonnen met slechts een voetbalploeg en over de jaren heen konden we uitgroeien tot vijf voetbalploegen voor U13, teens en volwassenen. Hij hield zich vooral bezig met de teens en de volwassenen, terwijl ik voor de jongeren keek”, gaat Johan verder. “Kurt en ik maakten vaak de grap dat ik zijn linkerhand was, want hij was mijn rechterhand. We waren twee handen op een buik en trokken aan hetzelfde zeil zonder discussies. We kwamen heel goed overeen en dachten ook vaak hetzelfde. We wilden vooral een plaats geven aan onze leden, die vaak in een hoekje van de maatschappij gedrukt worden om zichzelf te kunnen zijn.” (Lees verder onder de foto)

Kurt Myny, trainer van voetbalploeg G-Black Devils United rechts onderaan bij zijn ploeg.
Kurt Myny, trainer van voetbalploeg G-Black Devils United rechts onderaan bij zijn ploeg. © gf

“Toen ik hem anderhalf jaar kende, heeft hij een zwaar accident gehad met zijn wagen. Ik was toen één van de personen vanuit ons voetbal, die veel met hem in contact bleef. Na zijn ongeval zat Kurt een eindje thuis, maar toch sprong hij direct in de bres om van alles te regelen. Hij deed alles voor iedereen. Voor een training reed hij twee uur lang rond om spelers op te halen en na de training bracht hij ze ook terug. Zo was hij soms 5,5 uur bezig om iedereen te helpen. Kurt was echt een man met een gouden hart.”

“Hij deed alles voor iedereen: de leden halen en terugbrengen naar de training. Soms was hij 5,5 uur op een dag bezig”

Dat maakt het afscheid des te pijnlijker voor Johan. “Het nieuws kwam vorige week zéér hard binnen. Kurt is ons op 53-jarige leeftijd véél te vroeg ontnomen. Ik werd er zeer stil van, want wij konden alles met elkaar delen. Zo had hij me ook veel verteld over hoe zijn deelname aan ‘B&B zoekt lief’ van VTM was verlopen. Er is mij iemand ontnomen die ik nooit ga kunnen vervangen.”

Herinneringen bovenhalen

Niet alleen voor Johan is het verlies zwaar. “Heel onze voetbalfamilie is in diepe rouw. Ik hoop dat we vrijdag op de afscheidsplechtigheid in Diksmuide met alle 70 leden, familie, vrienden en kennissen aanwezig kunnen zijn om onze steun te tonen aan elkaar en aan zijn dochters. Kurt was een druk bezet persoon, die graag bezig was. Hij wordt op handen gedragen.”

“Wellicht zullen we een eigen herdenkingsavond doen, zodat onze leden ook een kans krijgen om het verlies van Kurt te verwerken”

De impact, die Kurt nalaat op de voetbalgroep is enorm groot. “We zullen waarschijnlijk met de ploegen en sympathisanten later nog een eigen herinneringsavond doen ter ere van Kurt. Die mensen moeten dat verlies ook een plaats kunnen geven en verwerken. Samenkomen, over hem babbelen, foto’s boven halen en herinneringen vertellen kan hen daarbij zeker helpen. Zo krijgen ze de kans om op een iets meer relaxte, losse manier zelf over hem praten en herinneringen met elkaar delen, want Kurt was bij ieder van onze leden zéér geliefd.”

De afscheidsdienst van Kurt vindt vrijdag 28 juni plaats in de aula van het uitvaartcentrum Cornelis in Diksmuide om 10.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier