Roger Talpe (72) overleden: de man die het Vlaams landpaard vanuit Canada naar ons land terugbracht
In het AZ Delta Menen is Roger Talpe (72) uit Komen-ten-Brielen overleden. Hij was een heel bekende figuur in de paardenwereld. Zo was hij de stichter van de Stal Talpe, stichter en voorzitter van de vzw Het Vlaams Paard en voorzitter van de vzw Paardenverzekering De Eendracht. Roger was ook hoefsmid en een heel ervaren ruiter en menner. Stal Talpe in de Hoge Bossen in Komen-ten-Bielen bestond vorig jaar 30 jaar.
Maurice Talpe was landbouwer en een grote trekpaardenliefhebber, op zijn bedrijf was het werken met paarden dagelijkse kost. Maurice reisde veel naar de omliggende landen om vele verschillende paardenrassen te zien en te keuren. Roger, de jongste telg uit het gezin, leerde reeds op jonge leeftijd werken met de trekpaarden en op zijn dertiende was hij al aangesloten bij de Landelijke Rij Vereniging (LRV), afdeling Geluwe.
Actief in paardenwereld
Roger wilde sowieso werken in de paardenwereld. In 1974 startte hij aan de hoefsmederijschool in Anderlecht. Hij liep twee dagen per week school en voor de rest kon Roger aan de slag bij een draverstal van familie waar hij de renpaarden trainde en ook op wedstrijdniveau uitbracht. Na twee jaar opleiding behaalde Roger het diploma van Meester-Hoefsmid.
Tevergeefs ging Roger op zoek naar trekpaarden met uithouding en snelheid en een lange levensduur
Na tien jaar commandant te zijn geweest van rijvereniging De Kruisekeruiters uit Wervik hield Roger het rijden van wedstrijden voor bekeken. Het werk als hoefsmid werd steeds groter. Hij had de tijd niet meer om de wedstrijdpaarden voldoende te trainen. Hij keerde terug naar de heimat: de trekpaarden.
Al snel ontstond er wat handel in trekpaarden voor de bosbouw en stilaan kwam er vraag naar koudbloeden voor recreatie. Tevergeefs ging Roger op zoek naar trekpaarden met uithouding en snelheid en een lange levensduur. Tijdens zijn zoektocht kwam hij in contact met mensen die net als hem hetzelfde doel voor ogen hadden, namelijk een trekpaard fokken dat tevens een goed ‘gebruikspaard’ is.
Historisch initiatief
In 1989 lag Roger mee aan de basis van de oprichting van het ‘Vlaams landpaard’. Deze vereniging had als doel het bij ons verdwenen Vlaams paard weer te fokken door middel van kruisingen tussen Boulonnais hengsten en inlandse trekpaardmerries.
Gesteund door de invloedrijke vereniging ‘het Vlaams paard’ nam Roger in Canada een gedurfd en historisch initiatief: de aankoop van de eerste Vlaams Paard hengst Northfork Duke. Op 26 maart 1993 werd de droom werkelijkheid. Via een KLM-vlucht kwam de talentvolle Vlaamse hengst op Europese bodem in Schiphol.
Via een KLM-vlucht kwam de talentvolle Vlaamse hengst op Europese bodem in Schiphol
Toen Jurgen Talpe in 2000 afstudeerde aan de hoefsmederijschool in Anderlecht als Meester Hoefsmid, kon hij net als zijn vader van zijn hobby zijn beroep maken. Niet alleen de hoefsmederij bekoorde zijn leven, maar ook alle andere activiteiten rond het Vlaams paard werden verder uitgebreid.
Daarbij ging het om africhten van jonge trekpaarden, organiseren van cursussen, de handel en de hengstenhouderij. In de loop der jaren reisden vader en zoon Talpe nog vele malen naar Canada, Ohio en Indiana om er dekhengsten en merries te importeren om zo het steeds groeiende stamboek van nieuwe bloedlijnen te voorzien.
Slepende ziekte
Roger Talpe genoot een groot aanzien in de paardenwereld en had een heel grote kennis. Hij verloor de oneerlijke strijd tegen een slepende ziekte. Hij was de echtgenoot van Mia Vanrenterghem. Naast zoon Jurgen was Roger ook de papa van dochter Nathalie zaliger. Er zijn daarnaast vijf kleinkinderen.
De uitvaartplechtigheid gaat door op dinsdag 23 juli om 10 uur in de Heilig Hartkerk te Kruiseke.
Een laatste groet aan Roger kan in het funerarium Serenity, Vredestraat 1a te Wervik, vrijdag van 14.30 tot 18.30 uur, zaterdag tot 16 uur. Op maandag tot 17 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier