Lichaam poolreiziger Dixie Dansercoer (58) blijft wellicht eeuwig in Groenland
Dixie Dansercoer (58), poolreiziger en avonturier, is overleden tijdens een expeditie op Groenland. De West-Vlaming kwam maandagavond ten val in een diepe gletsjerspleet, zijn lichaam zal wellicht nooit geborgen kunnen worden.
Eind april vertrok Dixie Dansercoer samen met Canadees Sébastien Audy richting Groenland. Het duo zou er een 2.200 kilometer lange tocht maken van zuid naar noord met een snowkite. Van hun avonturen hielden ze ook een blog bij. Maandagavond rond 20.30 uur raakte Dixie Dansercoer echter in de problemen. De vijftiger kwam volgens Expeditions Unlimited, waarvoor hij als gids werkte, in een gletsjerspleet terecht na een val.
Dat gebeurde echter in een zeer afgelegen gebied, waardoor het vier uur duurde voor de hulpdiensten met een helikopter ter plaatse raakten. Sébastien Audy raakte bij het incident niet gewond maar is wel in shock. Het duo was bijna aan het einde van hun tocht en zat ondertussen aan dag 31 van de 35 dagen die hun avontuur zou duren.
De reddingswerkers zochten zes uur lang in de gletsjerspleet maar konden geen enkel contact maken met Dixie Dansercoer. Uiteindelijk moesten ze de zoektocht staken omdat het ook voor hen veel te gevaarlijk werd. De zoekactie is dinsdag dan ook stopgezet. Woensdag werd beslist om niet verder te zoeken omdat een die operatie te veel risico inhoudt. Dat zou in overleg met de echtgenote van Dixie Dansercoer, de Amerikaanse Julie Brown, gebeurd zijn. De kloof waarin Dansercoer ten val kwam, zou meer dan 90 meter diep zijn.
Dirk ‘Dixie’ Dansercoer werd geboren in Nieuwpoort en bracht er het grootste deel van zijn jeugd door. In 2019 legde hij nog uit aan de Krant van West-Vlaanderen dat “zijn droom alles overstijgt”.
Afscheid van poolreiziger @DixieDansercoer. Grensverleggend avonturier en klimaatverbeteraar. Veel sterkte aan familie en vrienden.
— Alexander De Croo (@alexanderdecroo) June 8, 2021
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Goede windsurfer
Ook schepen van Middelkerke Tom Dedecker reageert. Hij ontmoette Dixie Dansercoer verschillende keren in Westende. “Ik denk dat het toch wel 25 jaar geleden is dat ik hem voor het eerst ontmoette. Ik was een verwoed surfer en Dixie kwam veel surfen in Westende. Als jonge gasten keken met bewondering en verwondering naar wat hij allemaal presteerde.”
“ Wij keken allemaal op naar hem en waren in de wolken als hij even tijd maakte om een babbeltje te slaan of om ons raad te geven. Dixie was een heel sympathieke verschijning en een enorm goede windsurfer”, vertelt hij.
Eenvoudige man
Huidig burgemeester Geert Vanden Broucke kende Dixie Dansercoer heel goed. “Het is op voorstel van mij dat kunstenaar Freddy Cappon een beeld maakte van Dixie Dansercoer in Nieuwpoort. Ik heb hem toen verschillende keren ontmoet en hem leren kennen als een eenvoudige man die praatte over de dagdagelijkse dingen.”
“Avontuur kwam altijd in zijn gesprekken voor, dat was het belangrijkste voor hem. Hij vertelde me ook dat hij berekende risico’s nam. Hij leefde echt wel voor wat hij deed. Toen het beeld werd onthuld was hij er echt van aangedaan.”
“Hij startte ook in Nieuwpoort de expeditie waarin hij de ontdekkingsreiziger Adrien De Gerlache achterna ging naar de Zuidpool. Ik herinner me nog dat de hele Havengeul toen vol volk stond om hem en zijn team uit te wuiven.”
Inspirerend
In 2014 trok Kris Vandecasteele, schepen in Nieuwpoort, naar Antarctica. “Dat had alles te maken met Dixie Dansercoer. Ik was pas schepen toen zijn beeld in Nieuwpoort werd onthuld en ik wilde die man en wat hij deed beter leren kennen.”
“Ik ben dan naar een lezing geweest en wat hij daar allemaal vertelde is lang blijven hangen bij mij. Ik herinner me nog dat de mensen als het ware aan zijn lippen hingen. Ik ben dan in 2014 zelf vertrokken naar Antarctica en heb in Ushuaia ook het museum bezocht waar de poolreizigers te zien zijn. Ook Dixie Dansercoer is daar te zien. Hij heeft me een enorme herinnering bezorgd want wat ik in Antarctica zag en heb beleefd was echt wel overweldigend.”
Vergelijking met Jommeke
Pieter-Jan Kempynck (54), afkomstig uit Brugge, maar nu uitgeweken naar het Antwerpse, kende Dixie Dansercoer als geen ander. Al jongeling keek hij op naar de windsurfer Dixie Dansercoer, daarna werd hij projectcoördinator van zijn expedities en trok zelf met hem op expeditie. Hierdoor werden ze boezemvrienden en hadden nog heel veel contact met elkaar.
“Dixie kun je vergelijken met Jommeke” zegt Pieter-Jan, “in het begin van het verhaal zijn er problemen, maar Jommeke lost ze op, al moet hij daarvoor met de glazenbol van Professor Gobelijn naar de andere kant van de wereld vliegen. Zo was Dixie ook, steeds positief en zoekend naar oplossingen.”
“Ik was in de jaren ‘80 een beginnend windsurfer en Dixie was enkele jaren ouder en eigen al een echte pionier in het windsurfen aan de kust. Als professionele windsurfer belandde hij in het mondiale circuit en trok onder meer naar het mekka van het windsurfen Hawai.”
Groot voorbeeld
“Voor ons was hij een groot voorbeeld”, vervolgt Pieter-Jan “We hebben elkaar toen uit het oog verloren, hij werd steward bij Sabena en ik ging werken voor een groot bedrijf. Daar hadden we op een bepaald moment iemand nodig om een speech te geven en ik nodigde Dixie uit. Het was een hartelijk weerzien en ik heb toen een sponsorship voor hem geregeld voor een van zijn expedities.”
“We raakten echte vrienden en hij stelde me voor om te fungeren als projectcoördinator voor zijn expeditie in het spoor van Adrien de Gerlache naar de Zuidpool in 2007. We hebben hiervoor heel intens samen gewerkt en ik maakte toen ook effectief deel uit van zin expeditieteam. We voeren in een bootje samen met vijf anderen en daar hebben we mekaar nog beter leren kennen”
Pieter-Jan Kempynck is duidelijk vol lof over Dixie dansercoer. “Hij was anders dan anderen, hij leefde volgens zijn eigen ingevingen, beoordeelde of veroordeelde niemand, zocht steeds naar het authentieke en was zeker niet pretentieus. Zelfs voor de grootste problemen zocht hij een oplossing en geloofde in zichzelf. Hij lag er niet van wakker.”
Het overlijden van Dixie is voor hem dan ook een zware slag. “We hadden nog veel contact, gingen samen fietsen en maakten nog plannen om samen de kust af te kiten. Dixie was een uniek mens, ik heb een goeie vriend verloren” besluit Pieter-Jan.
(LK/PBM/AN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier