Kunstenaar Octave Landuyt (101) overleden: het begon allemaal in Kortrijk…

De beroemde kunstenaar Octave Landuyt begon zijn kunstenaarsloopbaan in Kortrijk. © GF
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

De internationaal bekende kunstenaar Octave Landuyt is op maandag 5 augustus op 101-jarige leeftijd overleden. Hij was geboren in Gent en woonde laatst in Heusden (Destelbergen), maar in zijn jeugdjaren woonde hij in Kortrijk, waar zijn kunstenaarsloopbaan begon en waar hij leraar geweest is.

Landuyt was een bijzonder veelzijdig en ook universeel kunstenaar. Hij schilderde en beeldhouwde, maar was ook graficus, ontwierp toneeldecors, meubelcreaties, tapijten, tot zelfs juwelen en kleding. Een opmerkelijk voorbeeld van zijn veelzijdigheid is het zeepaardje van Sanitair Van Marcke, dat door hem ontworpen is. De problematiek van leven en dood kwam vaak terug in zijn werk. Een van zijn beeldhouwwerken – Le Conscient – staat sinds enkele jaren in de inkomhal van het Guldensporencollege Kaai in Kortrijk.

Opgegroeid in Kortrijk

Octave Landuyt is op tweede kerstdag 1922 in Gent geboren. Vader was postbode. In 1930 verhuisde het gezin naar Kortrijk waar hij verder lager onderwijs volgde. Het gezin heeft in de Elfde Julilaan gewoond. Op 9-jarige leeftijd was hij al leerling aan de Kortrijkse Academie voor Schone Kunsten. Hij heeft ook een cursus textieltekenen gevolgd aan de industriële school in Kortrijk. Humaniora volgde hij aan de Rijksmiddelbare School. Tijdens de oorlog heeft hij in Anzegem in een meubelfabriek gewerkt. In 1944 werd hij tekenleraar aan de RMS in Kortrijk en daarna ook in Roeselare.

Na zijn huwelijk heeft hij Kortrijk verlaten en keerde hij terug naar het grootouderlijk huis in Gent. Sinds 1965 woonde hij in een speciaal gebouwde kunstenaarswoning in Heusden bij Gent. Hij heeft in zijn leven vele keren in Kortrijk geëxposeerd, onder meer met tijdgenoten als José Vermeersch, Marcel Notebaert en Jan Van de Kerckhove. Hij had in de streek ook vele oud-leerlingen en talloze tekenleraars zijn door hem opgeleid.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier