Ereschepen Arthur Vanhauwere (95) overleden: “Hoe Waregem er nu uitziet, is voor een groot deel dankzij hem”

Arthur Vanhauwere. © (Foto JM)
Redactie KW

Ereschepen Arthur Vanhauwere (95) uit Waregem is overleden. Hij was twee legislaturen lang schepen voor CD&V van 1964 tot 1976. Het is dankzij zijn overtuiging dat er onder meer een ring loopt rond Waregem en de stad met ’t Pand een eigen winkelcentrum heeft.

Arthur groeide op in het centrum van de stad. “Zijn vader had een slagerij én cafe op de Markt waar nu ‘t Labierint huist”, vertelt oudste dochter Mieke Vanhauwere. “Zelf studeerde hij voor apotheker, en hij had zijn hele carrière lang een apotheek in de Stationsstraat. Mijn vader was een Waregemnaar in hart en nieren, die vocht voor de middenstand.”

Huidig burgemeester Kurt Vanryckeghem spreekt met bewondering over ereschepen Vanhauwere. “Hij was een visionair. Hoe Waregem er nu uitziet, werd voor een groot deel door hem bepaald. ’t Pand, waar hij een hevige voorvechter voor was, heeft Waregem mee als winkelstad op de kaart gezet. En het feit dat er een ringweg rond Waregem loopt… We kunnen ons niet voorstellen hoe erg gesteld het zou zijn met het verkeer in onze stad, als die ring er destijds niet zou gekomen zijn. Hij kreeg wel veel tegenwind, en in 1976 raakte hij niet meer herverkozen.”

Verder was Arthur Vanhauwere de oprichter van het Sociaal Secretariaat ‘Wij helpen’, en daar werken intussen meer dan 30 medewerkers. “Mijn vader heeft me ook sterk gestimuleerd om mijn reisbureau Atlas Reizen op te richten in de jaren 80”, zegt Mieke. “Hij was heel fier dat ik een zelfstandige zaak wilde starten.”

Arthur Vanhauwere verloor zijn echtgenote Andrée Cras, van houthandel Cras, in 2005. Samen hadden ze vijf dochters en één zoon. “Mijn vader is tot januari mits begeleiding thuis kunnen blijven wonen, sinds januari verbleef hij in het woonzorgcentrum van Beveren-Leie.” (JM)