“Overbodig? In amper acht maanden bijna 20.000 verrichtingen”: Wevelgem maakt eerste cijfers van ‘eigen’ geldautomaat bekend

Burgemeester Jan Seynhaeve kreeg de eer om als één van de eersten de nieuwe geldautomaat te testen afgelopen zomer. © Archief HV
Redactie KW

De eerste Belgische gemeente die zelf in een cashautomaat voorzag. Het Wevelgemse bestuur sloeg in juli vorig jaar de handen in elkaar met Loomis om de inwoners van Moorsele de kans te geven geld af te halen. Gejuich in Moorsele, maar ook wat scepsis. Is dat echt nodig? Jawel, zo blijkt uit de cijfers na acht maanden.

Spontaan brak de polonaise uit toen burgemeester Jan Seynhaeve en schepen Kevin Defieuw in maart vorig jaar het podium bestegen in OC De Stekke in Moorsele om de blijde boodschap te verspreiden. “Er komt weer een geldautomaat in Moorsele!”

Goed nieuws was het zeker voor wie in de Wevelgemse deelgemeente nood had aan cash. Sinds september 2022 was dat niet meer mogelijk. Net als elders doekten de grootbanken hun kantoren op. Daarom nam het gemeentebestuur het heft in eigen handen. Frituur ’t Brochetje verdween, Loomis plaatste een automaat.

Al bijna 20.000 transacties

Niet de taak van een gemeentebestuur, benadrukten ze in Wevelgem. Met een kostprijs 126.000 euro per jaar werd de scepsis meteen gevoed. We zijn nu acht maanden verder en het gemeentebestuur is meer dan ooit overtuigd van het nut van de automaat. “Overbodig is het zeker niet, we zitten intussen aan 19.127 transacties. Bijna symbolisch, want 20.000 verrichtingen op een jaar is het minimum waarop een automaat voor een bank mag weggehaald worden”, zegt schepen Kevin Defieuw. “Hoeveel er afgehaald werd, willen we uit veiligheidsoverwegingen niet bekend maken.”

Uit cijfers van de Nationale Bank bleek dat de Belg in de eerste helft van vorig jaar gemiddeld 172 euro cash afhaalde per afhaling. Omgerekend zou dat in Moorsele neerkomen op een bedrag van net geen 3,3 miljoen euro. “Na een jaar konden we de automaat afzeggen, maar die vraag stelt zich niet. Meer nog, door de vele afhalingen wordt de kost zelfs 15 procent minder.”

Het gemeentebestuur mag dan wel overtuigd zijn, de kritiek op de bankensector en de federale regering blijft. Want, nu de nieuwe locaties voor Batopinautomaten bekend zijn, blijkt ook in Moorsele geen noodzaak te zijn volgens het bankenplan. “Die cijfers en grafieken die de spreiding bepalen, tonen toch de nood niet aan. Dat bankenplan leidt gewoon tot niks. De cijfers hier bewijzen dat er wel degelijk nood is aan een geldautomaat.”

‘Heldautomaat’

De bekendmaking van de cijfers ging gepaard met de onthulling van een nieuw jasje van die automaat. Moorseelse illustrator Bert Dombrecht maakte er op ludieke wijze een ‘heldautomaat’ van. Ook bij het nabijgelegen jeugdhuis Den Bascuul vierden ze een feestje ter ere van de duidelijke cijfers. Ze organiseerden er een beursfuif waar enkel cash kan betaald worden. “Met de ambitie om de automaat op droog zaad te zetten, we zullen zien of dat lukt”, lacht Defieuw. (JDr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier