Oudenburg biedt luisterend oor aan 80-plussers

Samenkomsten zoals tijdens kermissen zit er momenteel niet in. De senioren zijn de eerste die in deze coronacrisis vereenzamen. Daarom is Plustelefoon opgezet om geregeld contact te nemen met de 80-plussers. © LIN
Redactie KW

Oudenburg belt alle alleenstaande 80-plussers wekelijks op. Zo wil de stad voorkomen dat deze mensen vereenzamen tijdens deze crisis. “Senioren zijn een risicogroep in deze coronatijden en die proberen we zo goed mogelijk op te volgen. Een eenvoudig telefoontje kan een wereld van verschil betekenen”, aldus schepen van Welzijn Romina Vanhooren.

De coronamaatregelen vragen aan iedereen om onnodige sociale contacten te beperken. Bij kwetsbare ouderen veroorzaakt dit mogelijk eenzaamheid en bezorgdheden. Telefonisch contact of contact via videochat is een meerwaarde voor senioren, zeker nu.

“Wanneer iemand zich aansluit bij een telefoonproject kan hij/zij wekelijks worden opgebeld door een vrijwilliger die vraagt hoe het met hem/haar gaat. Oudenburg neemt nu zelf het initiatief onder de noemer Plustelefoon en belt zelf haar inwoners op om hen uit hun isolement te halen“, zegt schepen van Welzijn Romina Vanhooren.

Extra hulp welkom

“Ondertussen hebben we al een vijftal vrijwilligers en een negental personeelsleden die senioren opbellen. 195 van de 265 mensen worden nu dus opgebeld. We vragen of ze praktische hulp nodig hebben, of ze aan boodschappen geraken en of ze voldoende sociaal contact hebben“, legt burgemeester Anthony Dumarey uit.

“Als ze aangeven dat er extra hulp nodig is, wordt dit doorgegeven aan onze vrijwilligers en medewerkers. Die gaan ermee aan de slag en volgen de situatie verder op. We kunnen wel nog wat extra hulp gebruiken.” (LIN)

Wie wil helpen, kan zich als vrijwilliger melden via de Sociale Hulplijn via 059 40 19 95 of via socialehulplijn@oudenburg.be. Meer info is ook te vinden op www.oudenburg.be/oudenburghelpt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier