Oude Veemarkt wordt prestigieus stadsdorp in Sint-Michiels

Een totaalbeeld van hoe de toekomstige site eruit moet zien. © Global Estate Group
Redactie KW

Projectontwikkelaar Global Estate Group blaast de Veemarkt in de Koningin Astridlaan in Sint-Michiels (Brugge) nieuw leven in en herdoopt de site tot ‘BULA’. De site wordt omgetoverd in een duurzaam stadsdorp met flats, kantoren, een Albert Heijn en een deels overdekte markt.

Woensdag werd het startschot gegeven voor de bouw en de verkoop van ‘BULA’. Een naam die toepasselijk verwijst naar stieren en naar het woord voor ‘welkom’ op de Fiji-eilanden. Het terrein van vijf voetbalvelden, 34.000 vierkante meter groot, wordt met 37.500 boormeters het grootste geothermische project in ons land tot nu toe.

Duurzaam

“Er zal op de site 250 keer geboord worden tot op een diepte van 150 meter. Zo kan aardwarmte gebruikt worden om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer”, zegt architect Olivier Salens, die trots is op de duurzaamheid van het project: “65 procent van het terrein blijft onbebouwd en dus groen.”

(lees verder onder de foto)

Het project telt twee woontorens en enkele handelszaken.
Het project telt twee woontorens en enkele handelszaken. © Global Estate Group

“Er komt niet alleen een grote parkzone met wandel- en fietspaden, maar ook een speelzone, petanquevelden en een fontein. De hele site is ook autovrij. Alle gebouwen zijn bijna energieneutraal, er worden 300 zonnepanelen gelegd en 81 laadpalen geïnstalleerd in de publieke parking.”

Dynamisch

“Met BULA creëren we een unieke mix van oud en nieuw. Het behoud van de historische waarde van de Veemarkt was essentieel, maar we wilden er vooral een dynamische, eigentijdse omgeving van maken waar mensen graag vertoeven. Door wonen, werken, winkelen, ontspannen en ondernemen te combineren behouden we de levendigheid en diversiteit én ontstaat een sterke verweving met de buurt.”

Zondagmarkt

Het feit dat het stadsbestuur eiste dat de zondagmarkt behouden blijft, noopte bouwheer Global Estate Group tot creativiteit. Volgens CEO Kathleen Dewulf wordt het nieuwe marktplein het hart van de site:

“We bouwen een moderne markthal in glas en hout, waar ook in de toekomst elke week de zondagmarkt kan plaatsvinden. Tijdens de werken, die in fases gebeuren en zeven jaar zullen duren, wordt een tijdelijk marktplein gecreëerd. Rond het marktplein en de groene parkzone komen er tien gebouwen, waaronder twee woontorens.”

(lees verder onder de foto)

Er komt een overdekte markthal in het prestigieuze project.
Er komt een overdekte markthal in het prestigieuze project. © Gobal Estate Group

150 appartementen

“BULA zal meer dan 150 appartementen tellen, gaande van starterswoningen tot duplexappartementen. Daarnaast voorzien we handelsruimte, drie horecazaken en een kmo-zone om zeven ateliers in te richten. Albert Heijn komt er zich vestigen, maar ook lokale ondernemers krijgen hun plek in BULA. Voorts komt er een ondergrondse publieke parking van meer dan 15.000 vierkante meter met 325 openbare parkeerplaatsen, 120 private garageboxen en een fietsenstalling voor 260 fietsen.”

(lees verder onder de foto)

Architect Olivier Salens en CEO Kathleen Dewulf van Global Estate Group bij het oude gebouw van de veemarkt dat gesloopt zal worden.
Architect Olivier Salens en CEO Kathleen Dewulf van Global Estate Group bij het oude gebouw van de veemarkt dat gesloopt zal worden. © Davy Coghe

Voor Luc Beke, die in december 2019 de 57 aandeelhouders van de voormalige veemarkt moest overtuigen de site te verkopen, behoort dit project tot de top 3 van de realisaties van Global Estate Group de voorbije tien jaar. Net na het ING gebouw in Gent en O’Forty in Oostkamp.

Als ondernemer na amper zes jaar een omgevingsvergunning krijgen en de werken kunnen starten? Chapeau, er zijn andere grootschalige projecten die veel langer aanslepen. “Er waren geen bezwaren, we waken over een goed nabuurschap”, aldus Luc Beke.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier