Oostkamp: “De pil misleidt het lichaam van de vrouw”

Boven van links naar rechts: Kraklaureate Huguette De Corte, regio-coördinator Sensiplan, met de consulenten Alice Coppin, Kathy Lamoral, Tania Veranneman en Lena Vyvey. Zittend: Rita Vercaemer en Veerle Bekaert. (Foto PH)
Redactie KW

Huguette De Corte zet haar hele leven al de zorg voor de gezondheid van de mens centraal. Dit tijdens haar actieve loopbaan als pediatrisch verpleegkundige en na haar pensionering als vrijwilligster bij Samana, om zorgvragers en mantelzorgers de kans te geven om te reizen. Zij is ook al meer dan 25 jaar actief om via Sensiplan vrouwen én mannen hun natuurlijke vruchtbaarheid te leren kennen.

Sensiplan is een Duitse wetenschappelijk ondersteunde methode. In recente persartikels geven vrouwen toe dat kunstmatige anticonceptie, meer dan men algemeen wil laten aannemen, voor ernstige problemen zorgt. Daar biedt Sensiplan een gezond alternatief voor. “Het is algemeen bekend dat hormonale contraceptie voor bijwerkingen zoals tromboses, depressie en libidovermindering kunnen zorgen en er is ook een toenemende pilmoeheid”, begint Huguette De Corte.

Vruchtbaarheid lijkt een ziekte die vrouwen afremmen met een medicijn

“We organiseren cursussen om vrouwen te begeleiden in het toepassen van deze natuurlijke methode. In een leertijd van drie maanden geven we vier lessen. We leren de veranderingen in het lichaam waar te nemen en de vruchtbare van onvruchtbare dagen te onderscheiden. Men krijgt inzicht over wat er in het lichaam gebeurt. Sensiplan leert rekening te houden met de vruchtbaarheidstekens tijdens de cyclus. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze methode even betrouwbaar is als de anticonceptiepil en vrij van enige bijwerking op de gezondheid.”

“En ook als je een kinderwens hebt is het bij onregelmatige cycli belangrijk om te leren zien wanneer je het meest vruchtbaar bent en je meest kans hebt om zwanger te worden. De Sensiplan-methode werkt dus in twee richtingen: zwangerschap voorkomen ofwel zwangerschap nastreven, in tegenstelling tot klassieke anticonceptiva.”

Bedrogen gevoel

“Er wordt veel verzwegen of verkeerd voorgesteld over anticonceptie. Ik vraag mij dikwijls af of veel vrouwen zich later niet bedrogen voelen? Het is waar dat je met Sensiplan toch ietwat discipline moet hebben. Echter, wie de pil slikt mag hem ook niet vergeten, hé?”

“Wat ik niet kan vatten is dat veel mensen die natuurminnend zijn, die alles zouden doen voor een gezond leefmilieu, zich op het gebied van gezinsplanning laten verleiden door chemische middelen. Dat gaat er bij mij echt niet in. Het stuit me tegen de borst dat vruchtbaarheid een ziekte lijkt die vrouwen afremmen met een medicijn. Vooral dat de pil het lichaam misleidt met chemische hormonen, wringt met het verlangen naar een natuurlijk en zuiver leven”, besluit onze Krak 2016.

(PH)

Vragenrondje

Wat is jouw favoriete plaats in Oostkamp?

“De openbare gemeentebibliotheek is voor mij een schitterende cultuurplek. Het is een stukje het levenswerk van mijn man, die er 42 jaar voor in de weer is geweest, waarvan 36 jaar als voorzitter. Het is een pracht van een gebouw met een bijzonder mooi interieur. Voor alle leners en gebruikers is er een uitgelezen boeken- en informatieaanbod, gerund en geleid door een toegewijd en creatief personeelsteam.”

Welke hobby’s beoefen je in je vrije tijd?

“Ik probeer elke week naar de tai chi-les te gaan in De Raat. Ook voor bijzondere thematentoonstellingen maak ik plaats in mijn agenda, zoals recent nog in Leuven voor ‘Op zoek naar Utopia – The Future is More’.”

Ben je actief in Groot-Oostkampse verenigingen?

“Ik ga zoveel mogelijk in op het aanbod van de vele socio-culturele verenigingen. Als aangespoelde Oostkampenaar heb ik de deelgemeenten via de heemkringen beter leren kennen. Ik ga graag naar de activiteiten van het Davidsfonds, Markant, Viva SVV, Gosa van de Gezinsbond. En in de marge van mijn vroegere werk volg ik zoveel mogelijk de activiteiten van Sofoco en van BOLS of de Bond van Oud-leerkrachten van Sint-Leo. Als filmliefhebber geniet ik van de producties van Media- en Filmclub Spectrum.”

Heb je bijzondere toekomstdromen?

“Ik hoop nog vele jaren door te kunnen gaan op dit elan. Ik hoop dat onze kleinkinderen hun talenten met een sociale bewogenheid mogen ontwikkelen, dat veel jonge mensen de grote waarde van Sensiplan mogen ervaren en dat ik met mijn man nog lang en gezond mag blijven wonen in onze gezellige buurt.”

Bio

Privé

Geboren op 22 november 1950 in Brugge, groeide op in Moerkerke, gehuwd met Bert Bouljon (69), moeder van Filip (42), Karel (40), Teresa (37) en Maarten (36), oma van Hadewijch, Roeland, Marian, Diederik, Albrecht en Andreas.

Loopbaan

Pediatrisch verpleegkundige van opleiding. Werkte eerst in de Sint-Jozefskliniek aan de Komvest in Brugge, vanaf 1973 op de kinderafdeling van het oude Sint-Janshospitaal en vanaf 1977 van het AZ Sint-Jan.

Vrije tijd

Een groot deel van haar vrije tijd gaat naar vrijwilligerswerk binnen de organisatie Samana.